logo

Древният осквернен паметник, около който иманярите мистериозно изчезват

Древният осквернен паметник, около който иманярите мистериозно изчезват

Основните изображения показват сцени от ритуални жертвоприношения

Огромна мраморна арка, стояща необичайно на западната стена на църквата от 7-и век „Сан Джорджо ал Велабро“ в Рим, е интересен артефакт, от който са се интересували иманярите векове наред. Нарича се Арката на аргентариите (Arcus Argentariorum).

Тя е поръчана от аргентариите (хората, обменящи пари в Древен Рим) в чест на император Септимий Север и семейството му през 204 г. Основните ѝ изображения показват сцени от ритуални жертвоприношения, извършвани от императорското семейство, пише Atlas Obscura.

„Градът на мъртвите“ до Пловдив всеки момент ще разкрие тайните си

Каракала – най-големият син на Септимий Север, е изобразен на арката заедно с брат си Гета, съпругата си Фулвия Плавцила и баща ѝ Плавциан (Каракала убил Гета след смъртта на Септимий Север).

Изображенията на императора и неговото семейство са станали обект на вандализъм според обичая, в който образите на всички, осъдени за предателство, трябва да бъдат премахнати от паметниците.

Въпреки това арката продължавала да бъде обект на интерес, след като иманяри решили, че тя е ключ към съкровище. Стара римска поговорка гласи: „Между кравата и вика ще намериш голямо съкровище“. Това било сметнато за препратка към сцената с жертвоприношение на животни. Цели поколения иманяри и псевдоархеолози изследвали арката и пространството около нея, пробивали дупки в нея и оставили безброй тунели и изкопи около църквата.

Това е най-митичното място в цяла България!

Две от историите за този лов на съкровища са особено интересни. Едната разказва как жена и детето ѝ внезапно били погълнати от земята докато минавали покрай църквата през 1601 г.

Друга, по-стара с век, разказва за тайнствен северняк, който пристигнал в Рим с книга с подробни бележки за точното местоположение на съкровището. Той поискал от папа Сикст IV разрешение да разкопае и изследва мястото, но, когато преминал арката през малък отвор, той изчезнал безследно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай