logo

Чували ли сте за италианския Лас Вегас, който сега прилича на Припят?

Чували ли сте за италианския Лас Вегас, който сега прилича на Припят?

Някога той привличал посетителите с необичайната си архитектура

Може би във всяка държава има район, който е малко забравен или покрит с прах, но все пак е привлекателен, особено за авантюристи. В Италия такова място е изоставеният град Сита дей Балочи, който някои наричат ​​италианския Лас Вегас.

Ако сте фен на Италия, определено сте посетили много градове в тази красива страна. Но виждали ли сте вече магическия и в същото време пред разпадане Сита дей Балочи - градът на играчките?

Някога той привличал посетителите с необичайната си архитектура, търговски галерии или дори фалшив замък. Градът е създаден от ексцентричния бизнесмен граф Марио Банджо.

Това са най-романтичните градове в света

Този град-призрак привлича много туристи със своята наистина интересна, ексцентрична архитектура. Това е един от малкото призрачни градове, които ще намерите в Италия, разположен на около 80 минути от Милано.

Но въпреки че е наречен италианският Лас Вегас, сега по-скоро като Чернобил, Припят, сградите на ексцентричната лудост се рушат и бавно се покриват с дървета и зеленина.

Граф Марио Банджо, който построил обекта, участвал в изграждането на много италиански пътища и летища, но през 60-те години решил да се възползва от икономическия подем, за да създаде Лас Вегас в Италия.

Той избрал тихия земеделски град Консоно, купил го и принудил жителите да се изселят. Разрушил всички сгради с изключение на църквата, гробището и енорийския дом.

Някои жители напуснали града за постоянно през 1965 г., но други останали да работят. Банджо решил да изравни склона на града с помощта на булдозери и динамит, причинявайки свлачища, които забавили тържественото откриване.

Късчета от рая: Островите на Италия, до които COVID-19 не е стигнал

Първият етап обаче бил завършен през 1968 г. и мястото приветствало първите гости, въпреки че не всичко било идеално завършено.

Първият етап обаче бил завършен през 1968 г. и мястото приветствало Банджо, който постоянно променял плановете си. Имало арабски арки, кула с минаре, сложни фонтани и китайски пагоди. Планът включвал и тенис кортове, писта за писти, футболно игрище, малък зоопарк, боулинг алея, увеселителен парк, египетски сфинкс и др.

През октомври 1976 г. обаче друго свлачище разрушило главния път за достъп. Щетите били огромни, затова графът решил да се откаже от плана за печелене от местен туризъм и решил да създаде дом за пенсионери.

През 80-те години той планирал да модернизира и обнови бившия Гранд хотел за възрастни хора, но починал през октомври 1995 г. и развитието така и не се осъществило.
Италианският Лас Вегас бил просто изоставен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай