logo

Чудото на Стобските пирамиди в Рила

Чудото на Стобските пирамиди в Рила

Една разходка до Рилския манастир можете да съчетаете идеално с разглеждане на природен феномен, около който витаят страшни легенди

Планината Рила е едно магнетично място, което крие в себе си невероятни съкровища. Недалеч от столицата, на разстояние, идеално за еднодневна ексурзия, можете да откриете изумителни кътчета и природни красоти.

Една разходка до Рилския манастир можете да съчетаете идеално с разглеждане на природен феномен, около който витаят страшни легенди. А в последно време той се радва на все по-голяма популярност сред туристите.

10 красиви места в Рила, които всеки трябва да посети

Стобските пирамиди са едни от най-известните скални пирамиди в България.

Намират се над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, някои отделни пирамиди достигат до височина 12 метра. Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби.

Малкото село Стоб е с впечатляваща история, простираща се назад във времето до Римската империя и тракийския град Стоби. Някогашният град-крепост е включен за първи път в българската държава от хан Крум в началото на IX век. През вековете неколкократно е преминавал в пределите на Византия и отново е бил отвоюван от българите.

В западния край на селото е църквата „Св. Прокопий“ – единствената у нас, носеща името на този светец. От черквата до върха на пирамидите предстои приятна 40-минутна разходка, която може да се направи по всяко време от годината.

Пред погледа се открива изключително красива гледка – високи конусовидни кули от земна пръст, образувани в резултат на вековна ерозия и изветряне, а отгоре широки каменни блокове. Пирамидите са изваяни в ръждиво обагрен, дебел до 40 м речно-ледников шлейф (споени с глина едрозърнести пясъци), натрупан в полите на планинския слой. Материалът е донесен от топящите се ледници, които някога са покривали високите части на Рила планина.

Поройните дъждове, топлината, студът и вятърът продължават своята работа – едни пирамиди умират, а други се раждат.

Местна легенда разказва за възникването на Стобските пирамиди. Преди много години на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина. Когато имало сватба или друго събитие, хората от селото се стичали на мегдана и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора. Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за своя любим, но въпреки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба. В момента, в който майката разбрала, отишла в равнината, забила надълбоко един голям кръст и проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни.

Денят на сватбата дошъл. Всички били много щастливи, само майката си останала вкъщи и се молела горещо клетвата ѝ да застигне дъщеря ѝ. Когато хорото се извило чак до равнината и дошъл моментът булката да целуне свекъра си, в този момент всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди, напомнящи за една незабравима история.

Популярна е и друга легенда, която може да бъде разказана от всеки жител на селото. На няколко километра в планината нагоре от пирамидите се намирало село Бозовая, разположено на няколко хълма и различни махали: Кольова, Вучкова, Топалска, Тачова, Хаджи-стоянова и др. Двама млади се залюбили и решили да се оженят. Тръгнали сватбарите надолу по пътеката към Стоб, защото само там имало подходяща християнска черква, минали през местността „Момена“, стигнали до пътеката на съседния на пирамидите рид.

Този рид се вижда в североизточна посока, към изгрева на слънцето. Булката обаче била толкова красива, че кумът не издържал на изкушението, погледнал я и се приближил да я целуне. В този миг Бог се разлютил и превърнал всички сватбари в камък. И сега може да се види процесията от сватбари по съседния склон на пирамидата, като телата им образуват също така красиви пирамиди.

(Снимки: "Булфото")

До пирамидите се стига по магистрала „Струма“. Следете за отбивката за Рилския манастир – на 7 км след нея има разклон вдясно за село Стоб и след още 2 км ще сте в подножието на Църквището и Кулски рид на Рила, където са разположени пирамидите.

Божият мост край Враца е истинско природно чудо, но е малко познат

В самото село има указателни табели и до пирамидите стигате само по асфалтовия път. Той води до паркинг в опдножието на пирамидите. От там тръгва пътеката до тях. Тя е добре маркирана, а по пътя има и пейки. Движейки се по пътеката човек може да се полуюбува не само на Стобските пирамиди, но и на красивите върхове на Рила планина.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай