logo

Би Би Си за български град: Най-спокойният в Европа

Би Би Си за български град: Най-спокойният в Европа

В момента, в който слезете от автобуса от столицата София, можете да усетите как ритъмът на живота се променя

Вторият по големина български град Пловдив се гордее с репутацията си, че прави всичко по свой начин. В момента, в който слезете от автобуса от столицата София, можете да усетите как ритъмът на живота се променя.

Хората вървят по-бавно. Сякаш разполагат с повече време. Автомобилният трафик е по-малко забързан. Докато вървите към центъра през парка, където възрастни мъже се събират да играят шах, а хората разпускат и си говорят в сянката на старите дървета, Пловдив веднага се усеща по-различно.

Мъртвият град Матера – другата европейска столица на културата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Така започва статията в туристическата секция на Би Би Си за древния български град, написана от Уил Бъкингам. Авторът, особено впечатлен от релаксираната атмосфера в „Капана“, около кафенетата в центъра и стария град, се впуска да „разследва“ специалната дума „айляк“.

„В квартал „Капана“ е пълно с хора в баровете и кафенетата на пешеходните улици. Под пъстри графити по стените групи млади хора се размотават, флиртуват и си ровят в телефоните. В кафенето до Джумая джамия в центъра хората седя с часове и пият турско кафе. Дори котки по калдъръмените улици в стария град изглеждат по отпуснати от където и да било другаде. Те се изтягат и мъркат, търкалят се и пак заспиват. Ако попитате хората тук защо градът е толкова спокоен, те ще ви кажат „Пловдив е айляк“.

След като български преводачи му обясняват произхода и смисъла на израза „бичим айляк, авторът стига до следния извод: „Ако искаш да практикуваш айляк, трябва да со „отрежеш“ от времето за себе си. Трябва да поемеш инициативата да се лишиш от някои от ежедневните си тревоги“.

Той разговаря и с местни антрополози, които му обясняват, че смисълът на понятието за града се крие в неговото културно разнообразие. „От всички градове в Османската империя (през 19-и век) той бил втори само след Истанбул и бил дом на евреи, гърци, българи, цигани, арменци и др., събрани заедно по улиците и кафенетата“.

Според антрополога д-р Светослава Манчева, „айляк е отговорът на предизкивателството да живееш с непознати. Той е свързан с това да намериш своето място в града“.

„След няколко дни в Пловдив изгубих спекптицизма си и се научих как да „бичим айляк“. Вървях по улиците, давах го спокойно. И странно, правех същите неща като преди, но с по-малко стрес“, пише Бъкингам.

Писателят Филип Гюров, който също е изследвал темата, му обяснява: „Не всичко е свързано с шума и суматохата на големия град, с нуждата да си купим най-новата технологична играчка, нуждата винаги да се катерим нагоре по социалната стълба. Хората, особенио младите, са изпитали ужасната страна на бърнаута. Оттам и нуждата да се забави темпото, да живеем повече в синхрон с природата и със себе си“.

„Гардиън“ знае: В Пловдив яжте баница и не пропускайте да…

И изглежда в последния ден от престоя си в Пловдив авторът вече е овладял изкуството на айляка и му се е наслаждавал с пълна сила в кафенето до Джумая джамия: „Нямах часовник. Нямаше нужда да си поглеждам телефона. Нямах ангажименти. Пиех си кафето и бях оставил следобедът да си върви, знаейки, че имам всичкото време на света“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Вълю

Вълю 08.11.2020 10:43

Много проститутки има в Пловдив ,заповядайте гостувате ни

omega69

omega69 08.11.2020 12:21

То къде ли ги няма !

Коко

Коко 08.11.2020 17:03

Който не разбира от уют и красота да не идва в Пловдив. Прекрасен град много по-хубав и компактен от София,която по случайност ,благодарение на Фердинанд е станала столица на България.

Ицо

Ицо 08.11.2020 20:26

Най-хубавите български градове са Бургас, Пловдив и Стара Загора

Курвоебец

Курвоебец 09.11.2020 4:32

Обичам курвите, разврата, AC/DC и парата!!!

Барбарона

Барбарона 09.11.2020 6:22

Велико търново е най хубавия град

pe6o_golf4e

pe6o_golf4e 09.11.2020 16:07

ЕТО точно тези класации са мн ВАЖНИ...не Ви требе насраната чужбина,България нааааааай-якото място на Земята,еби им майката на парите,истината е в спокойствието и хубавата храна...,НИЩО,абсолютно НИЩО друго няма значение......

Лалугеров

Лалугеров 10.11.2020 9:26

Пловдив е скапан град с ниски заплати и голяма мърсотия ! не бих живял там !

naskola

naskola 10.11.2020 10:11

Густо майна Филибето а най густо на Тепето!!!

Кидика

Кидика 10.11.2020 10:36

Густо майна Филибето , край Тримона потки фраш ...... един краешник ръфа мойта мекица ..... , пусни ВьЕФа да чуем Кидика майна ....

Елена

Елена 10.11.2020 15:03

Нещо сте се пообъркали!Най-хубавият град в България е Каспичан.Следват Варна и Русе.

dici88

dici88 10.11.2020 19:38

от София съм но Пловдив е страхотен град при нас проблема е че от другите градове има много хора и все се оплкват софия е мръсна ами върнете се по велинград шумен силистра и тем подобните да видите дали софия ще е мръсен град и към кюустендел си ходете селяци

Ей, КОКО

Ей, КОКО 10.11.2020 22:32

Що не си таков аш футк ата майчина. Такива коп.елдаци като тебе да го ду.хат. Толкова сте нагли пловдивчани, че ако може бихте отмъкнали към Пловдив и жълтите павета от София. Но Мента Стоянова скоро ще си подвие кирливата опашка и тогава ?

Gentlemen's design

Gentlemen's design 11.11.2020 5:35

ББС са сложили снимка на фасадните тапети,на първата снимка в статията, явно са ги харесали, докато Българските власт имащи, наредиха да се боядисат!