logo

Безценни съвети, ако ще пътувате до Тайланд! Българи разкриха ужасяващи преживявания

Безценни съвети, ако ще пътувате до Тайланд! Българи разкриха ужасяващи преживявания

Тайланд е едно прекрасно място, където да се отпуснете и да преживеете едно наистина екзотично пътуване. Особено през есента и зимата, когато в България застудява, а там е Рай. 
 

Но възникват няколко въпроси - трябва ли да се ваксинирате, опасно ли е да пиете напитки с лед, какви болести ви очакват?
Затова са полезни и съветите на други българи, вече посетили тази дестинация. Те споделят преживяванията си във Фейсбук и разкриват наистина полезен опит.

Например за ваксините - ако се притеснявате и се чудите дали трябва да се имунизирате, отговорът е - не. Няма задължителни ваксинации.

И все пак, български туристи, които са били в Тайланд, съветват да си подновите противохепатитните ваксини. 

"Ваксини няма. Един-единствен път се хранихме на улицата след дълго обхождане и разглеждане, пред и зад сергиите, как се съхранява храната... Вкусно е, но пътешественици разказват, че там е основният риск. Както казвам - опитахме веднъж, после по ресторантчета и в хотела се хранехме", разказва българка, прекарала отпуската си в Тайланд.

Друга разкрива доста неприятно преживяване и също споделя опит:

"Съпругът ми тази година се разболя от денга в Тайланд, задължително ползвайте репеленти през деня в обилни количества! Храната от улицата не бих я избягвала, тя е най вкусната. Лед сме пили във всичко, те и в уличните сергии го доставят в чували и не е проблем... Пийте пробиотици и няма да имате проблеми."
Българин, който от години живее в Тайланд, също споделя опита си:

"Хидрофорът, или казано по нашему помпата, снабдява с вода къщата или домакинството, но тя тече само от чешмите и в тоалетните. Никой в Тайланд не произвежда лед от чешмите, нито пък пие от тях, а и не съм чувал някой да пие направо водата, доставяна от централното водоснадяване, където и да било. Ледът се доставя в чували или на буци и има главно два вида - за пиене, когато се приготва от дестилирана и пречистена вода, или лед само за охлаждане, който не се слага в чашите! Денги има навсякъде по света в тропиците, затова там всеки разумен човек ползва репеленти, особено през деня. Но по курортите в Тайланд местните власти се стараят да поддържат добра хигиена с опушване и пръскане и това заболяване там вече е голяма рядкост. Това се случва най-често в мочурливи и заблатени местности, дълбоко в провинцията."

И все пак нещата не са така безоблачни в Тайланд. Ето от този разказ на български пътешественици, например, ще ви побият тръпки:

"Тази година януари и февруари бяхме на Ко Панган и Ко Тао с мъжа ми. И двамата ни ухапа пясъчна муха на няколко места. При него пъпките минаха за около 6–7 месеца, а при мен, за около 8–9 месеца. Ще кажете пак, лош късмет, според мен е щастлив късмет, щото можеше да е от заразените с лайшманиоза и случката да е с летален изход. Не, че ще ме спре да скитосвам по света, но е факт. Знам, че пясъчна муха не е особено обичайна за Тайланд, а и превенция за никъде срещу нея няма, но нека хората имат едно наум, случва се."
 

Коментирай