logo

Белград - най-близката до София чужда столица. Може и еднодневна екскурзия

Белград - най-близката до София чужда столица. Може и еднодневна екскурзия

Той е сред най-старите европейски градове - на 7 000 години

Белград е разположен при вливането на река Сава в Дунав, където Панонската равнина се среща с Балканския полуостров. Той е един от най-големите градове на Балканите и е четвъртият по население в Югоизточна Европа, след Истанбул, Атина и Букурещ.

Първите селища в Белградския регион са в праисторическата Винча около 4800 г. пр. н. е. Градът е бил обитаван през 3 век пр.н.е. от келтите, а след пристигането на римляните се превръща в римска колония в провинция Мизия и се нарича Сингидунум. Смята се за един от най-старите европейски градове, тъй като историята му е по-дълга от 7000 години. Славянското име Белград се споменава за първи път на 16 април 878 г. сл. н. е. в кореспонденция между папа Йоан VII и българския княз Борис I.

Абхазкият Припят. Страшният град-призрак, в който останаха да живеят само 20 души

За първи път Белград става столица на Сърбия през 1403 година. В дългата си история той е завладяван от над 40 армии: римска, византийска, българска, унгарска, османска и т.н. Белград има статут на отделна териториална единица в Сърбия, с отделно автономно градско управление.Той е икономическият център на Сърбия и столица на сръбската култура, образование и наука.

Следи от архитектурното наследство на Римската и Византийската империи могат да бъдат намерени в много кралски градове и дворци в Сърбия, като Сирмиум, Феликс Ромулиана и Юстиниана Прима, от 535 г., седалището на Архиепископията Юстиниана Прима.

Църквата "Свети Сава" в Белград е най-голямата сръбска православна църква, а също и най-голямата православна църква на Балканите. Намира се в източната част на площад Светосава, в община Врачар, в Белград. Тя е издигната на мястото, където се смята, че Коча Синан-паша е изгорил мощите на свети Сава, основателят на Сръбската православна църква, през 1594 година.

Какъв всъщност бил истинският Робинзон Крузо? Как завършил животът му?

Изграждането на храма е финансирано чрез събиране на доброволни вноски, както и чрез плащане на пощенски марки. Недалеч от храма се намира енорийският дом, а тук е планираната сграда на патриаршията. Този мемориален храм е органична част от модерния живописен силует на Белград, съставлявайки една от основните му характеристики.

Странни израстъци се появяват на много места в Сибир

Когато вече сте в Белград, със сигурност трябва да посетите много други забележителности, от които бихме могли да ви препоръчаме Асамблеята на Белград и Сърбия, църквата „Св. Марко ”, паметника на княз Михайло, крепостта Калемегдан, разходка по най-известната белградска улица - Кнез Михайлова. Сръбската столица има и едно предимство - от София до нея се стига бързо и безпроблемно и можете да го направите дори и в еднодневна екскурзия, особено след като построиха нова магистрала, която започва още от българската граница.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай