logo

Баалбек: Възможно ли е хората наистина да са построили такова нещо?

Баалбек: Възможно ли е хората наистина да са построили такова нещо?

Още няма убедителна теория как е бил създаден

Персеполис в Иран, Боробудур в Индонезия, Ангкор Ват в Камбоджа, Петра в Йордания, Мачу Пикчу в Перу. Този списък беше допълнен с още едно място, което предизвиква редица въпроси. Основното е как? Как е могло да бъде построено и кой го е направил?

Говорим за древния храмов комплекс (град) в Ливан - Баалбек.

Отиваш в Ливан? Не пропускайте тази атракция.


Защо Баалбек е интересен?

1. Баалбек е бил най-важното религиозно място: на територията му имало храмове и некрополи. Един от най-добре запазените храмове е Храмът на Бакхус. Това смущава ума: колоните са високи 19 метра. Партенонът е отстрани.

Бъдещето на ресторантите след пандемията на коронавирус

2. В Баалбек всичко е огромно и най-голямо: вземете например известните тераси на древния град. Те са изградени от огромни каменни блокове, всеки блок от 300 до 1000 тона. Те са сгънати така, че изглеждат като като вплетени. Кой ги е положил толкова внимателно? И най-важното, какви технологии са използвани за приготвяне на такива огромни блокове? Виждате, има повече въпроси, отколкото отговори.


3. А ето и известния Трилитон:

Трилитон е част от западната стена на храма на Юпитер. Стената се състои от 3 блока, разположени в един ред на височина около 7 метра.
Дължината на всеки е 21,3 м. Височината е 4,8, ширината е 4 метра. Приблизително тегло 800 тона всеки. Предназнатението е неизвестно.

Най-необичайният водоем в света: Защо Мъртво море е такава туристическа атракция?

4. Има и "южният камък", той се намира до комплекса Баалбек и представлява огромен, почти завършен каменен блок с тегло над 1000 тона. Това е най-вероятно най-големият обработен каменен блок в света. Обработката му така и не беше завършена. Вероятно това ще е просто друга стена. Кой знае. В Баалбек има повече тайни, отколкото отговори.


5. Кой и кога е построил Баалбек също не е известно. Различните източници пишат различни неща: Има информация за 1000 г. сл. н. е. А в музея Баалбек пише , че е около 5 хиляди години пр. н. е.


Факт е, че Ливан е обитаван от древни времена. И точно затова древният град не би могъл да се появи изведнъж и без никакви следи.
Освен ако данните за него са били умишлено унищожени.


Но дори и тогава остава въпросът: кой го е построил?

Има различни теории: някои твърдят, че това са римляните, други, че е древна цивилизация далеч преди римляните, а трети клонят към извънземните.

Версията за извънземните, както и за гигантите, се основава на факта, че по онова време хората не са могли (не са имали способността, технологията) да вдигат огромни блокове.

Освен това блоковете трябвало да бъдат обработени, преместени. Говорим за блокове от около 1000 тона.

И да се вдигнат на височина? Да пасне точно. Без кран.

В края на краищата, блоковете могат да бъдат направени по-малки по размер и това е всичко. И ето тук е невероятен мащабът.

На територията на Баалбек можете да видите храма на Бакхус (наричан още Храмът на Меркурий), руините на храма на Юпитер, руините на храма на Венера, останките от древни храмове и руините на джамия и минаре.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай