logo

Ал Хамра - селото, където само смелите излизат след залез слънце

Ал Хамра - селото, където само смелите излизат след залез слънце

То стои в подножието на планина около 400 години и е изградена от кал

Щом слънцето се скрие зад хоризонта, само котките могат да оцелеят в „мъртвия“ мрак между къщите, построени от кал, защото няма улично осветление...

Ал Хамра е дестинация, която с годините все по-често е в списъка на многобройните любители на необичайните пътувания и е една от най-старите в Оман. Ал Хамра стои в подножието на планина около 400 години и е изградена от кал.


Повечето къщи са изоставени и порутени, а ходенето през тесните улички през нощта е специално изживяване. Може да се каже и тест за смелост за тези, които се страхуват от тъмнината. Щом слънцето залезе зад хоризонта, само котките могат да се справят в тъмното, защото няма улично осветление.

Най-загадъчните места във Великобритания

Едно от любимите занимания на туристите е катеренето по покривите и наслаждаването на гледката, т.е. правенето на снимки на леко свръхестествения пейзаж.


Ако решите да пътувате до Ал Хамра, можете да потърсите настаняване в Бейт Ал Джабала, който е най-близо до опита да спите в типична кална къща. Въпреки че настаняването е скромно - с матраци по подовете, посетителите хвалят услугата. Закуската е включена в цената и се предполага, че е изключително вкусна и добра възможност за опознаване на екзотични кухни.

Планината Вотоваара - "портал към друг свят"

Ал Хамра е известна още като Хамра Ал Абрин и името се отнася до племето Ал Абри, което е живяло там. Разбира се, не трябва да пропускате да посетите близкото село Мисфат Ал Абрин, което се смята за едно от най-красивите в страната. Къщите на върха на планината са разположени на надморска височина от около 1000 метра и са задължителна спирка за туристи, които обичат да се разхождат сред природата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Golyamo

Golyamo 15.11.2020 12:42

izzhivyavane i romantika...

Готин

Готин 16.11.2020 15:24

Явно, чужденец е писал статията! В колко от нашите почити обезлюдени села, има улично осветление!...