logo

10 страхотни дестинации, абсолютно незаслужено пренебрегвани от туроператорите

10 страхотни дестинации, абсолютно незаслужено пренебрегвани от туроператорите

Най-запалените пътешественици вече планират за къде да стегнат куфарите през 2019 година. По-приключенски настроените пък искат да излязат извън потока и тенденциите и да опитат нещо ново и нестандартно. Представяме ви 10 града по света, готови да се превърнат в туристически хит и сериозна конкуренция на утвърдените световни дестинации, избрани от TripAdvisor.

Сан Мигел де Аленде, Мексико

Високо в прохладните планини, това колониално бижу със застлани улици и живописни църкви вдъхновява художниците със своите цветове, форми и светлина. Барок, неокласицизъм и неоготика се съчетават в архитектурата на града. Забележителна е църквата от розов камък от 18 век на главния площад. Основан през 1542 година, градът съчетава испанското и средноамериканското влияние.

Удаипур, Индия

Удаипур, известен още като „Венеция на Изтока“, се гордее със своите искрящи езера в полите на хълмовете Аравайл. На Джаг Мандир и Джаг Нива – островите на езерото на градския дворец, се намира слънчевата обсервтория на града и градината Нехру. Сред по-известните забележителности е вълшебният Езерен дворец – сега луксозен 5-звезден хотел, и масивният Градски дворец на източния бряг на езерото Пичола със забележителен двор и невероятни картини.

Порто, Португалия

Градът, дал името на страната и на прочутия портвайн, е вторият по големина в страната след Лисабон. Наричан понякога Опорто, той е стар град, стъпил смело и в индустриалното настояще. Старата част, намираща се в Рибейра, е изградена на хълмовете, гледащи към река Доро и днес е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Църквата от 14 век „Сао Франсиско“ е основна забележителност, както и местните изби за портвайн, намриращи се от другата стрна на реката във Вила Нова де Гая.

Халифакс, Канада

Пътешествениците казват, че Халифакс е най-добре да се разгледа пеша. Потопете се в богатата история с местния Морски музей на Атлантическия океан и не забравяйте да разгледате града от цитаделата на Националния исторически хълм. След това просто влезе в някой от страхотните барове или ресторанти и завършете деня си със страхотна музика.

Лима, Перу

Лима, основан от Франсиско Писаро през 1535 година, е удивителен град и историческо съкровище. Можете да изследвате археологическите разкопки от времето на древните инки или да се разходите в елегантните катедрали и разкошните дворци от епохата на испанския колониализъм. Центърът на Лима винаги е претъпкан, но ще ви хареса да разгледате кварталите му – особено районите около плажовете, където има страхотни места за пазаруване и хранене, както и забележителни хотели.

Хелзинки, Финландия

Намиращ се на брега на Балтийско море, модерният космополитен град беше обявена за столица с най-добро проектиране през 2012 година. Красотата на заобикалящата го природа се смесва неусетно с постиженията на високите технологии и съвременните тенденции. Пешеходните пътеки в центъра ракзриват многопластова история, а модерната архитектура и авангардният стил дават смели заявки за едно проспериращо бъдеще на града. Изберете Хелзинки в безкрайните летни дни или, ако сте приключенски настроени, в свежите снежни зимни нощи.

Баку, Азербайджан

Историческият център на Баку разкрива неговото неспокойно минало – от корените му на песийска столица, до бума на добив на петрол по време на съветското господство. Старият град представлява лабиринт от алеи, джамии, исторически сгради и останки от укрепление, включително Двореца Ширваншах и Кулата на девицата, които сега са в спосъка с културното наследство на ЮНЕСКО. Много повече от историческо място, градът приютява съвременни изкуства и културни дейности, както и оживен модерен бизнес сектор.

Сус, Тунис

Намиращ се на мястото на древната финикийска колония от преди 3000 години Хадрумет, съвременният Сус е курортна дестинация, особено популярна сред европейците. Наричан понякога „перлата на Сахел“ (на името на централната част на източното крайбрежие на Тунис), Сус е награждаван за отличните си плажове. В него има много забележителности като Голямата джамия от 9 век, както и квартала около нея.

Йокохама, Япония

Йокохама е лесно достъпна от Токио, но има достатъчно какво да се види там, за да я посетите за по-дълго от еднодневна екскурзия. Разходете се до „Минато Мараи 21“ – модерен квартал с безкрайни възможности за шопинг и ресторанти. Друго интересно място е кеят Осанабаши с уникална форма и величествени гледки.

Аделаида, Австралия

Столицата на Южна Австралия е просто завладяваща скъпоценна находка за шопинг, изящни изкуства, гастрономия и дейности на открито. Аделаида е сърцето на световната индустрия за преработка на опал, която продава красивите камъни от мините на Южна Австалия. Последвайте авантюристичния си порив и се разходете до близките лозарски райони като известната долина Бароса, за да се сдобиете с невероятно пивък сувенир.

 

Коментирай