logo

Защо Москва вече не е сред най-скъпите градове в света?

Защо Москва вече не е сред най-скъпите градове в света?

Проучване на ECA International смъква града с 66 места в тазгодишното подреждане

През първото десетилетие на новия 21 век витаеше един въпрос – защо в Москва всичко е толкова скъпо? Понастоящем обаче руската столица изпадна от топ 100 на най-скъпите градове в света.

Проучване на ECA International смъква града с 66 места в тазгодишното подреждане спрямо 54-ото място, което заемаше година по-рано. През 2006 и 2007 г. сходна класация постави Москва на първо място като най-скъп град в света.

Няма по-брутален расизъм от този между самите африканци

Бумът на руската икономика тогава провокира огромен ръст в цените на наемите и имотите, което повлече след себе си цените на услугите. Това беше период, в който големите търговски вериги още не бяха навлезли в града. Москва тогава се радваше на всевъзможни хранителни стоки местно производство, които бяха пресни, стига, разбира се, да можете да платите за тях.

Така например, разфасовка френска горчица достигаше цена от 50 долара. Цени като тези тогава не притесняваха руснаците, или поне тези, които се възползваха от бума на икономиката.

По това време много потребители дори не питаха за цената на продуктите, тъй като разполагаха с кеш в джобовете си, пише Forbes. Това дори се превърна в странен източник на гордост. Способността за закупуване на луксозни стоки се издигна в култ, като дори се организираха базари за милионери, където се предлагаха всевъзможни стоки, като златни бебешки играчки и прочее.

Човек може да проследи историята на страната, ако само погледне данните за цената на петрола през годините. Когато Москва беше най-скъпия град в света, цената на суровия петрол удряше исторически висини от 147 долара за барел. Това беше в средата на 2008 г. Санкциите превърнаха Русия в далеч по-непривлекателна инвестиционна дестинация. По-малкото чуждестранни инвеститори означават по-слабо търсене на стоки и услуги.

В Шотландия откриха изкуствени острови, по-стари от Стоунхендж

Така, поне докато политическите взаимоотношения между Запада и Русия не се подобрят, едва ли ще станем свидетели на промяна. Санкциите имат негативно влияние и в обратна посока. През 2014 г., в отговор на събитията, Русия наложи свои санкции за внос на храни от Европейския съюз. През 2018 г. те бяха удължени до края на настоящата 2019 г. Така, дори и руснаците да могат да си позволят скъпи вносни продукти от ЕС, те просто няма да могат да ги намерят в супермаркетите

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай