logo

Защо хората плащат хиляди долари за тези странни виетнамски кокошки

Защо хората плащат хиляди долари за тези странни виетнамски кокошки

Всяка от тях се отглежда с години под специални грижи, а най-добрите екземпляри дори участват в конкурси за красота

Съществува една много странна порода птици, наречени донг тао или драконови кокошки. Тези дебелокраки пернати се продават за невероятни суми за брой.

Всяка от тях се отглежда с години под специални грижи, а най-добрите екземпляри дори участват в конкурси за красота.

Какво е нужно за отглеждането на тези същества и защо те са толкова скъпи?

Защо кафето от изпражненията на слон е най-скъпото в света?

Донг Тао е рядко порода, която се среща единствено в малко селце в покрайнините на Ханой.

Повечето такива птици все още се отглеждат в село Донг Тао. Макар че точният им произход не е известен, те са тук от стотици години и се смята, че първоначално били отглеждани за бой с петли заради дебелите си и силни крака. В наши дни те са по-скоро декоративна порода и често ги ядат заради уникалното им месо, съобщава „Бизнес инсайдър“.

Особеният външен вид на Донг Тао ги превръщал във важен подарък в миналото. Често поднасяни на кралски особи, сега те са запазаени за специални случаи като виетнамската нова година.

Това означава, че от 500 кокошки само 15 ще бъдат счетени за подходящи да бъдат продадени за подарък. Какъв е критерият, на който тези пилета трябва да отговарят, за да струват 2000 долара?

Когато птицата се приготвя за продажба или конклурс, се изисква много работа по грижите за нея. Около месец преди това те минават на специална високопротеинова диета, а краката им семият внимателно в микс от чай и сол.

Физическите качества не се оценяват само по краката. Всяка част от външния им вид е важна, когато дойде време за оценка – от симетричните „обеци“ и уши до равномерно покритите лъскави черни пера.

Въпреки че много от птиците се продават по празниците заради месото им, най-качествените от тях се пазят от фермерите за участие в конкурси за красота.

Няма да повярвате какво си натъпкаха в устите четирима мъже на летище, за да не плащат такси СНИМКА

Колкото по-дълго живеят пилетата, толков апо-големи стават отличителните им черти, затова една кокошка-тличник може да живее 6-7 години.

Макар че популярността на тези птици се ограничава основно до Виетнам, интересът по света нараства. През април 2018 г. яйца от такава кокошка бяха хванати на летище „Ататюрк“ в Истанбул при опит да бъдат вкарани нелегално в страната в куфар. Полицията оцени стойността на тези яйца на 2000 долара за брой. Това показа, че независимо от цената, винаги ще има желаещи да я платят.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай