logo

Защо има толкова много изоставени къщи в Португалия?

Защо има толкова много изоставени къщи в Португалия?

В Порто една пета от сградите пустеят

Много туристи, посетили Лисабон, можат да забележат огромния брой изоставени къщи. И наистина на почти всяка улица, дори и в най-скъпите райони, можете да видите изоставено имение. Каква е причината за това?

Португалия не е участвала във Втората световна война, благодарение на това е било възможно да се запазят много исторически сгради и древни магазини.

Какво носят японките под кимоното

Кризата от 80-те години обаче се отрази негативно върху икономиката на страната и много португалци напуснаха родината си. В края на 90-те години големи чуждестранни фирми започват да купуват изоставените сгради, за да отворят хотели.

Изграждането на новопостроени хотели обаче не де оказало толкова просто. Факт е, че в Лисабон е забранено да се сменя фасадата на сградата и ако сградата все още е подходяща за реставрация, тя никога не може  да бъде съборена. Но ако кметството намери сградата за неподходяща за реставрация, тогава собственикът има право да разруши сградата и да изгради отново нова.

Следователно новите собственици чакат сградата най-накрая да стане безполезна, защото реставрацията ще струва много повече от възстановяването на й от нулата. Поради тази причина сред собствениците на недвижими имоти сградите от края на 19 век са особено ценени - фасадите им са хомогенни, което ви позволява лесно да надстроите няколко етажа нагоре, без да компрометирате външния вид на града.

Най-ужасващата и страшна река се намира в Амазония

Има и друга причина, например, когато сградата има много собственици и те не могат да се споразумеят или те искат много голяма сума за имота.

Сега броят на изоставените сгради в Лисабон постепенно намалява, докато в Порто все още 1/5 от сградите са изоставени.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай