logo

Япония: Поръчах здравословно мраморно говеждо от ресторант. Ето какво донесоха за 16 долара

Япония: Поръчах здравословно мраморно говеждо от ресторант. Ето какво донесоха за 16 долара

Приживе поят специалните крави със скъпа бира

Преди да пътувам до Япония, си мислех, че там ще ям само суши, ориз и мисо супа. И се зарадвах на това, тъй като съм голям любител на тези ястия. Но в действителност японската кухня се оказа много по-разнообразна, пише българска туристка в социалните мрежи. Например, месните ястия са много популярни тук. 

Най-много ме изненада, че се оказва, че родното място на мраморното говеждо е Япония. Преди пътуването не знаех това. Но първо, справочна информация и интересни факти, за да стане ясно какво ще бъде обсъдено по-нататък:

1. От 7-ми до средата на 19-ти век на японците било забранено да ядат месо. Поради изолацията при едрия рогат добитък от дълго време, имало естествен подбор на най-добрите индивиди. И тогава готвачите забелязали, че в японското говеждо има много мускулни мазнини. Така се получава специален вид месо, напомнящ на мрамор.

Какво са яли в древния Египет и защо трябва да се поучим от това

2. Wagyu в превод от японски означава „японска крава“. Това е общото наименование на всички породи японски крави, чието месо е необичайно мраморирано, с мека мазнина. Процентът на холестерол в такова месо е по-нисък от всеки друг. Наситен е с Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които са много полезни за сърдечно-съдовата система.

3. Най-елитният сорт wagyu е кобе. За производството му се използва специална порода бикове, наречена "Tajima". Месото Кобе е подбрано стриктно и сертифицирано след много проверки. Това е премиум клас. Месото от Кобе започва от 250 долара за килограм.

4. Съществува мит, според който wagyu гобитата са ограничени в движението, така че да натрупват маса по-бързо и месото да е по-крехко. Правят им също масажи, класическа музика и ги поят с елитна бира. Всичко това се прави така, че биковете да не се стресират, да не произвеждат хормона кортизол, който влияе върху качеството на месото в по-лошо състояние.


Сега да преминем към личните ми впечатления. Не опитах Кобе. В края на краищата не съм толкова голям гурман, че да похарча 30 долара за 100 грама месо. И тогава, това е най-евтиният вариант. Но опитах друг вид wagyu - хида. Столицата на Хида е древният град Такаяма, където бях.


Тук в почти всеки ресторант може да се намерят ястия от хида. Цените също не бяха ниски. Порциите обикновено започват от 20 долара. Но късметът ми се усмихна и намерих ресторант, където цялата вечеря ми струваше 16 долара. Което е доста добре за японска вечеря с мраморно говеждо.

Тази ослепителна австралийка е пилот и всички туристи мечтаят да летят с нея

Самият ресторант беше много популярен. Трябваше да чакам на опашка 30 минути. Но нямах друг избор, тъй като в Такаяма повечето ресторанти бяха затворени още в 19:00 ч. И намирането на отворен, а също и на бюджетен, не беше лесна мисия.


Но сега дойде заветният час, попаднах в японски ресторант със скромен интериор без патос. Всички маси на 2 етажа бяха заети, отвсякъде се чуваше реч на различни езици по света. В Такаяма има много туристи.

Менюто се състоеше предимно от месни ястия, но за това и дойдох. Без да се замисля два пъти (все пак се запознах с менюто на улицата), избирам комплект за 1580 йени, което е малко под 16 долара. Тази цена включваше дори напитки за избор: алкохолни и безалкохолни.


Стомахът ми се дебнеше в очакване, бях доста гладна. Но за щастие след 15 минути те ми изваждат мраморно говеждо, направо от тигана. О, да, първата хапка влиза в устата ми. И разбирам, че похвалите на wagyu не са напразни. Наистина много крехко и сочно месо. Не се различава някак радикално на вкус от нашето месо. Просто без ивици, много добро качество. И това е най-важното нещо, мисля.


Моето ястие беше приготвено за мен от готвача. Но има и опция, когато ви носят тънко нарязани парчета сурово месо, а вие сами го пържите на специално преносимо устройство.


Бях доволна и от това, че вечерята ми включваше салата, мисо супа, ориз. Наистина се нахраних. И много бюджетно за тези места. В резултат на това през всичките 3 дни ходих да ям само в този ресторант.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

viktor

viktor 26.11.2020 20:25

ID**TS! google translate ..............