logo

Вижте кои са най-големите улични пазари в света

Вижте кои са най-големите улични пазари в света

Тук можете да усетите екзотика, за каквато не сте предполагали

Има много предимства, които носи пазаруването от пазар, особено ако той е сред най-големите в света.

Подкрепата за местните производители е особено важна, а често човек може да намери и уникални предмети.

Цените са по-високи на автентичните или ръчно изработени артикули, тъй като хората са готови да платят повече за единствени по рода си продукти, а времето и уменията на занаятчиите трябва да бъдат компенсирани справедливо.

Вълшебният Алберобело и уникалните му заострени къщички

World Atlas прави класация на най-големите улични пазари на всички континенти:

1. Златният сук и сукът за подправки в Дубай

Известен със своите щандове, осеяни със злато; бижута, окачени на таваните; бродирани с благородни метали ризи, поставени на стените и златни сервизи на плотовете, в 300-те магазина на Златния сук продават повече от 9 000 кг злато.

Пазарът за подправки е популярен, като предлагащ най-цветните смеси в света, като тук клиентите ще открият и многоцветни дрехи и текстил, кристални съдове и сребърни прибори.

2. Базар Кашгар в Синджанг, Китай

Разположен в западната част на Китай, близо до границата му с Пакистан, това е историческо място за срещи на местните жители и спирка за пътуващите по Пътя на коприната. Най-вълнуващото време за посещение на пазара е в неделя сутрин.

Той е разделен на две отделни части. В едната се продава всичко - от ядки и сушени плодове до домашни стоки и сувенири, а другата е за добитък. 

3. Пазарът на кралица Виктория в Мелбърн, Австралия

Най-големият пазар на открито в южното полукълбо е сърцето и душата на Мелбърн. Той се отличава с приятелски настроени продавачи, мултикултурна атмосфера и множество фестивали и събития целогодишно.

Човек може да се присъедини към тематична обиколка, дегустация на продукти, откриване на уникални съставки, както и изучаване на редица техники за пазаруване и готвене, преди да се впусне в самостоятелно изучаване на района - културен център за изминалите 140 години.

Сряда вечер е особено популярно време за посещение, когато се организират множество събития.

4. Капалъ чарши в Инстанбул, Турция

Разхождайки се на около 30 700 квадратни метра пазар, или над 60 улици и алеи с 4000 сергии, човек може да се учуди на факта, че Мехмет Завоевателят е сложил основите на пазара през 1461 г.

Ако влезете през един от неговите 22 входа, ще откриете бижута, килими, текстил, предмети на изкуството, антики и исторически реликви. Това, което прави това място уникално, са магазините, разположени зад щандовете, произвеждащи персонализирани артикули с високо качество по желание на клиента, със занаятчии, черпещи своите знания и вдъхновение от вековни традиции.

5. Пазарът Риалто във Венеция, Италия

Лесно е да ни погълне емблематичната атмосфера на Венеция с миризмата на сезонни плодове, пресни билки и риба, докато се разхождаме по канала в топлия летен ден.

Разположен на северозапад от моста Риалто в квартал Сан Поло, пазарът на улица Риалто минава покрай Канале Гранде и представлява безкрайна линия от магазини и кафенета с всякакви размери.

6. Marché aux Puces de Paris/Saint-Ouen в Париж, Франция

Столицата на секса - тук мъжете имат по три приятелки и всички се разбират чудесно

Въпреки че Париж предлага изобилие от забележителности, посещението на този пазар, известен също като най-големия битпазар в Париж, или с по-престижно име - Международен пазар за антики, е задължително.

Около 3000 щанда с колекционерски предмети са разпръснати на 13 пазара, всеки със свое собствено предназначение, покривайки огромна площ от седем акра.

7. Пазар Chandni Chowk в Делхи, Индия


Този пазар носи духа на стария Делхи: той запазва традиционното усещане с отчетливи миризми и малки магазини, продаващи автентични стоки и храни. Разположен на жълтата линия на метрото, той е построен през първата половина на 17 век.

Предлагайки улична храна, подправки и изгодни стоки, този пазар обединява безброй търговци, местни жители и туристи, което го прави едно от най-претъпканите места в и без това гъсто населения Делхи.8. Shuk HaCarmel в Тел-Авив-Яфа, Израел

Това е най-известният пазар в цял Израел, като продавачите гордо излагат всичко - от месо, сирена и риба до дрехи, сред безброй щандове с пресни продукти. Освен че разполага с щандове, собственост на готвачи, пазарът предлага храна с качество на средиземноморски ресторант на ниска цена.

9. Пазар Стенли в ХонконгНамирайки се на пешеходно разстояние от брега на залива Стенли, живописното селце със същото име е атракция само по себе си. Пазарът е туристическа дестинация за закупуване на дрехи, изкуство и подаръци.

Други идват тук, за да посетят някой от безбройните ресторанти и кафенета, да наблюдават хората и да се наслаждават на времето.

10. Пазар Chatuchak в Банкок, Тайланд

Това е най-големият уикенд пазар в света, разполагащ с над 8 000 покрити и открити сергии, разделени на 30 секции, за които човек трябва да отдели поне един ден в скитане и пазаруване.

Изборът на облекло в Chatuchak е особено забележителен: от дрехи за дома през дизайнерски и сувенирни артикули със странни лозунги до национални облекла. Тази страна на пазарлъци и сделки се превръща в битпазар през нощта.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай