logo

В този европейски град живеят 70 националности

В този европейски град живеят 70 националности

Коимбра е от най-старите университетски центрове в света

По средата между Порто и Лисабон има малък град, който е пропуснат от много туристи в Португалия. Но това бавно се променя през последните десетилетия и бившата столица на кралството става все по-важна на туристическата карта на страната.

Въпреки че това място е загубило политическото си значение от Средновековието, то е спечелило нещо друго, а някои ще кажат - дори по-добре.

Град на студенти

Докато голяма част от Европа е била в „тъмното“ през Средновековието, Коимбра се превръща във важен културен център. В края на 13 век в този град е създаден университет, който завинаги му създава етикета на студентско място.

Днес Коимбра е дом на 70 различни националности, главно благодарение на студентското население. До 10 процента от студентите са чужденци. Всяка година се провеждат две големи и няколко малки студентски тържества. Марширувайки по улиците с музика и вдигайки шум, новите студенти носят костюми и са „кръстени“ в градската река.

Там винаги ще се чувствате като у дома си - 10 най-гостоприемни европейски града

Сградите, които обикновено се отъждествяват с „общежитията“ (това са традиционни сгради в студентските квартали), се наричат ​​Republicas de Coimbra и лесно ще ги разпознаете. Старите им фасади са съживени с цветни стенописи, а банери с политически послания често се виждат от прозорците. Ето защо тази „република“ често се отъждествява с либерални, прогресивни идеи и младежки, космополитен дух.

Младежката енергия дори е родила специален жанр на известната фадо музика: тук тя се нарича „Коимбра фадо“, а изпълнителите често са облечени в студентски униформи. Ето защо понякога го наричат ​​„студентско фадо“.

Туристическо пътуване, което може да се превърне в нещо повече

Коимбра завидно е запазила миналото си, от римски останки през средновековни крепости, защитаващи аристократичната част на града, до ренесансови и барокови сгради.

Шокиращи СНИМКИ на нагли пътници, които ще ви отвратят от летенето

Повечето културни забележителности се състоят от многобройни църкви и базилики, които със сигурност си струва да се видят поне отвън, но тук трябва да се видят и университети, градският музей и библиотеки.

Ако добавите към това палмите, ботаническите градини и климата на слънчевите брегове на Атлантическия океан, който е само на половин час път, ще разберете защо все повече хора искат да посетят този град.

В старите сгради и тесните улички се намират малки местни пекарни, сладкарници и кафенета, от които няма да излезете лесно, а вечерта ви очаква оживен нощен живот и културна сцена в града.

Кой знае, може би това място ще ви спечели толкова много, че ще превърне туристическото ви пътуване в желание да се върнете към студентските си дни. Във всеки случай е хубаво да знаете, че градската порта е отворена за вас.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай