logo

Уникални СНИМКИ разкриват как изглеждат отвътре хотелите в Севера Корея

Уникални СНИМКИ разкриват как изглеждат отвътре хотелите в Севера Корея

Мокри барове, въртящи се ресторанти, мраморни лобита и огромни закрити басейни

Мокри барове, въртящи се ресторанти, мраморни лобита и огромни закрити басейни. Тези характеристики обикновено се срещат при западните хотели, но се оказа, че ги има и в Северна Корея.

„Хотелите в Пхенян“ – книга на автора Джеймс Скълин и фотографа Никол Рийд, разкрива как изглеждат отвътре замръзналите във времето, но изненадващо луксозни хотели в столицата на изолираната държава.

Уникалните снимки показват разнообразието от екстри в хотелите в Пхенян, въпреки че там не съществува рум сървиз, а безжичният интернет е много рядко срещан.

„Прокълнатият хотел“ - 105 призрачни етажа и 3000 празни стаи

Освен това става ясно, че тези места дават рядък шанс на мениджърите и вътрешните дизайнери да покажат креативност в една страна под строг авторитарен режим. На места декорът е ослепителен, дори психеделичен, пише „Дейли Мейл“.

Джеймс разказва, че веднъж срещнали сервитьорка, чието розово сако било в тон с цветана покривките на цялата зала за хранене и на интериора. „Голяма част от дизайна и цветовете в Северна Корея са подбрани по този начин“, посочва той.

Джеймс, който е от Мелбърн, посетил 11 хотела и казва, че едно от любимите му места е залата за караоке в „Корио“: „Много е кичозно и психеделично. Имаше три вида плочки на пода и всяка стена беше с различен тапет. Имаше мъниста, висящи от тавана, което създаваше усещане като за 70-те, докато футуристичните кресла в бара приличаха на нещо от филма „Семейство Джетсън“.

„Интересно е да си представим, че някой е проектирал тази стая без да е пътувал в чужбина и без да е виждал нещо различно от Северна Корея“, добавя той.

„Хотел „Корио“ се смята за най-луксозния със своя въртящ се ресторант. Това е едно приятно място да се насладите на питие и на изглед към Пхенян“, обяснява той. По думите му, хотелите се поддържат безупречно и персоналът е винаги налице. А служителите винаги предлагат допълнителни услуги.

„Целият персонал взема работата си много насериозно и с гордост и иска да се увери, че се наслаждавате на престоя си. Някои хотели поискаха да отседнем в тях, за да ги снимаме за книгата. Беше чудесно, защото можехме да отседнем в тях и да видим какво представляват. Някои имат традиционно корейско подово отопление ондол, което ги прави много уютни“, разказва австралиецът.

Той, обаче, не бил допуснат до специалните стаи – тези за ВИП персони и дипломати, защото очевидно били „много скъпи“.

В книгата има снимки и на служители, но невинаги било лесно получаването на тяхното съгласие. Според Джеймс, севернокорейсците са много скромни и трябвало да бъдат убеждавани за всяка отделна снимка. Сервитьорката с розовото сако, наприме, се съгласила да позира само след дълго обеждаване от страна на севернокорейските водачи на Джеймс.

По думите му, хотелите всъщност били доста пълно, основно с китайски туристи, но снимките били направени, когато те били навън на туристически обиколки. Кадрите са заснети преди избухването на пандемията от коронавирус.

Авторът обяснява, че се е чувствал в безопасност при своите пътешествия в Северна Корея, но признава, че тази страна не е за всеки: „Когато кацнете в Пхенян, всичко е наред. Докато се отнасяте с уважение към тяхната различна политическа система, севернокорейските водачи, с които бяхме, с тях се разбирахме много лесно. Повечето туристи създават близки приятелства с гидовете, които имат много повече лично отношение, отколкото човек очаква.

Как суперлуксозният първи плаващ хотел в света се озова в Северна Корея

Пътуването там със сигурност не е за всеки, но в крайна сметка мисля, че е по-добре да сме ангажирани със страна като Северна Корея, вместо да оставаме изолирани. Да видиш страна с напълно различно общество, изолирана от Запада със своя собствена политическа, икономическа и социална структура, е уникално преживяване, особено в глобалния свят, в който живеем“, завършва той.

 

 

 

 

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Димитър

Димитър 12.10.2020 17:29

Май и тия са по добре от нас.