logo

Този турски град все едно ви връща в България

Този турски град все едно ви връща в България

Сафранболу е включен в списъка на ЮНЕСКО

На няколко часа път от София, в покрайнините на Черно море, е сгушен град-музей, вписан в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Град Сафранболу се намира в област Карабюк, Турция, на около 90 км от Черно море. Древната му история и забележителната архитектура (много напомняща на българските възрожденски градове) го превръща в една от най-интересните туристически дестинации в района.

Името му произлиза от подправката шафран (често наричана "червеното злато" заради високата си цена), като е известен като производител на най-качествения шафран в света.

Сафранболу се заражда около 14 век, когато започва да се разраства след построяването на крепост, която да го предпазва от арабските нападения. Името му е променяно няколко пъти, докато накрая Османската империя го утвърждава на Сафранболу.

Не е за вярване: Защо стюардесите ни оглеждат от глава до пети при влизането ни в самолета ВИДЕО

Заради съхранилия се дух на миналото в голяма част от къщите в центъра, историческата част на Сафранболу е включена през 1994 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Градът привлича хиляди туристи с историческия си център, който през 90-те години на миналия век започва отново да гъмжи от живот. Старите къщи намират нови обитатели, които правят ремонти и запазват автентичния им вид от 17-19 в.

В центъра на Сафранболу преобладават тесните калдъръмени улички, на които са се сгушили белосани къщи с дървени греди, зад които надничат зелени асми. Като спирка на главния път между Запад и Изтока, Сафранболу придобива важно значение за Османската империя. До 20 в., когато са изградени железопътните линии, той има ключова роля за търговията на Турция.

В продължение на седем века градът е бил основна спирка по пътя за коприната, а това му носи добро благосъстояние. През този период са изградени едни от най-хубавите къщи, характеризиращи се с типичен османски архитектурен стил.

„Дяволското езеро“ е една от най-странните популярни туристически дестинации в света

Основните забележителности в града датират от далечната 1322 г. - това са Старата джамия, мохамеданското богословско училище и старата баня.

А Сафранболу е и богат на всякакви продукти, произведени с шафран: от козметика, през сладкиши, множество подправки, платове и тъкани, и сувенири. Пет грама шафран струват едва около 40 турски лири, или около 8 лева.

Със запазения дух на миналото, с огромната си история, богато наследство, вековни обичаи и приветливи граждани, Сафранболу е разкошно място за лятна разходка.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Alex

Alex 05.09.2021 20:23

Е,к'во да коментираме.Та това някога си е било българско,ама после "някой" е решил,че трябва да си е в Турско и...до там.Приличал на български град...

Gost

Gost 06.09.2021 6:25

АлексиЙ, и Господ е българин даже, нали тъй? България е люлка на цивилизациите, център на света, а българите са богоизбран народ, МОЛЯ??? Една страна, която е създадена от ХАЙДУЦИ не може да има претенции към НИИИИЩО!!!

Kaka

Kaka 07.09.2021 10:48

Това е един красив градец на бившата Османска Империя, в която България е била само една провинция. В Турция има много места, които страшно напомнят на една изчистена, спокойна, подредена България, но да се твърди, че това било бивша България е невежо и просто смешно.