logo

Това е мястото, където правят най-любимия руски десерт

Това е мястото, където правят най-любимия руски десерт

Коломна се счита за "най-сладкият" град в Русия

Ако сте избрали „най-сладкия“ град в Русия, това би било Коломна, който е синоним на традиционния ябълков десерт, наречен таблетка за смучене.

Но не позволявайте името да ви заблуждава - таблетките за смучене нямат нищо общо с бонбоните. Това е пенлив и мек десерт, чиято текстура се сравнява със "сняг" от бели, облаци, блата...

Коломна се намира на 100 км от Москва и е разположена на 3 реки и е известна със своите градини, ябълкови и черешови дървета от 15-ти век. Подсладените таблетки се споменават за първи път 100 години по-късно, когато са създадени в отговор на излишните плодове, които трябва да се използват, за да се избегне изхвърлянето им.

Северен Урал: Изоставени хора, отшелници и тайга

Те са любим зимен десерт, когато липсват сезонни плодове. Ябълките първо се пекат до омекване, след това се намачкват и се смесват с белтъците и захарта. Сместа се излива на слоеве с дебелина няколко сантиметра и се изсушава, преди да се оформи на ленти или форми, ако желаете.

Най-добрите ябълки за таблетки за смучене са твърдите и кисели видове като руската Антоновка, която е богата на пектин. Традиционният десерт няма химия - използват се само естествени съставки без оцветители и добавки.

От Хърватия до Африка: Курорти, които изглеждат неузнаваеми, когато водата в коритата им пресъхне

Въпреки че таблетките за смучене се произвеждат в други части на Русия, Коломна е станала известна със „създаването на облаци от ябълки“.

Въпреки че за известно време този десерт „падна“ на заден план, напоследък отново се връща на рафтовете. По време на първенството по фигурно пързаляне през 2008 г. беше възкресен от старите тетрадки с рецепти, а таблетките за смучене се превърнаха в сувенир за състезатели и посетители.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай