logo

Шведи превърнаха националния си срам отпреди 400 години в най-голямата туристическа атракция

Шведи превърнаха националния си срам отпреди 400 години в най-голямата туристическа атракция

Военният кораб "Vasa" изминал само 1 300 метра и потънал

В допълнение към пищните декорации и многобройните оръдия, които е трябвало да носи във войната, военният кораб "Vasa" може да се похвали с едно от най-кратките пътувания за всички времена.

Преди почти четиристотин години военният кораб "Vasa" потънал, след като преминал само 1300 метра. Този шведски кораб с времето се превърна в един от най-посещаваните музеи в света.

„Историята на „Vasa“ е история на историческо фиаско“, казва Марика Хедин, историк и бивш директор на Васамусеета.

В късните часове на 10 август 1628 г. военният кораб изстрелял залп пред тогавашния шведски крал Густав II Адолф, който бил убеден, че гледа най-мощния военен кораб в света. Но „шведският Титаник“ потъва веднага след пускането на вода, защото не могъл да издържи натоварването с оръжия и декорации, с които е бил напълнен.

Отвориха най-дългия висящ пешеходен мост в света – преживяването е страховито

По това време този кораб е трябвало да бъде най-мощният кораб в света и вместо това се е напълнил с морска вода и потънал.

След като прекарва 333 години на морското дъно, шведите го изваждат на повърхността през 1961 г. и сега той е почти невредим.

„Вторият живот“ за този кораб започва през 1965 г., когато военноморският експерт Андерс Францен намира останките на дълбочина 32 метра в Балтийско море, което също се нарича „гробище на кораби“.

Повече от 700 скулптури с различни размери, около 25 000 артефакта и останки от екипажа представляват наистина археологическо съкровище, което прави кораба един от най-добре запазените в историята.

Най-странните неща, оставени от гости в хотелите

Днес може да се разгледа в Стокхолм.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай