logo

Шедьовър на български архитект се продава за рекордна цена в Австралия СНИМКИ

Шедьовър на български архитект се продава за рекордна цена в Австралия СНИМКИ

Golowin House е проектирана през 1959 г.

Един от най-ранните проекти на покойния роден в България архитект Иван Иванов - модерен дом от средата на века в планината в планината Лоули край австралийския Пърт - излезе на пазара за първи път от три десетилетия, пише местното издание Domein.Известен като Golowin House, домът с три спални е проектиран през 1959 г. за руско-еврейското семейство Голоуин. Собствената строителна компания на г-н Голоуин - Golowin Bros, която била и избраният строител на Иванов - построила дома.

Това са най-гениалните неща, които сте виждали в хотелите, някои от които ще искате в дома си

Иванов, който починал през 1986 г., се превърна в един от най-известните архитекти в Пърт и беше известен със своя бруталистки стил, използването на бетонни блокове и дървен материал и други характеристики на търговската марка, включително футуристични пощенски кутии, проектирани да бъдат част от къщата.Много от неговите архитектурни шедьоври от 60-те и 70-те години могат да бъдат намерени в различни части на Австралия.

В продължение 31-те години сегашната собственичка Джейн Грей и семейството й с любов наричали Golowin House свой дом, те са похарчили 1 милион долара за ремонти, включително добавяне на нова баня, модернизиране на кухнята и възстановяване на терацовата настилка.

„Тя е построена за строител, така че всичко е толкова стабилно и няма пукнатина в нея след 61 години или каквото и да е било,“ казва г-жа Грей.Навремето, когато г-жа Грей и съпругът й Пол купили Golowin House, тя и приятел - който бил чертожник на Иванов - обикаляли Пърт и се възхищавали на проектите на архитекта.

Никога не правете тези неща докато сте в Израел

„Просто ги се влюбих в тях и мислех, че са невероятни“, казва тя. „Живеех в планината Лоули и видях, че този Иванов е на път да стане хит на пазара, но беше извън моя ценови диапазон, затова направих първата оферта - две трети от продажната цена. Беше малко нахално и година по-късно, когато никой не го искаше ... Поставих още една оферта на същата цена и те я приеха.По това време това беше много немодно и не беше добре гледано. Никога не бях виждала къща толкова красива. Дограмата… беше просто страхотна, така че това ме подтикна да я купя преди 31 години."

Г-жа Грей казва, че й е тъжно да се сбогува с Golowin House, но е дошъл моментът нов собственик да й се наслади.
„Това е място за хора и радост и смях и е невероятно красиво за живеене“, казва тя.

Домът се продава чрез кампания за оферти. Очаква се продажната цена да е рекордна за Австралия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

теракота

теракота 13.04.2021 2:30

Даже и "терацова настилка"!