logo

Разходка с асансьор дълбоко в земята - депресията Падирак, за която малко хора знаят

Разходка с асансьор дълбоко в земята - депресията Падирак, за която малко хора знаят

В този огромен кратер дълбоко под земята са се образували удивителни варовикови пещери

Депресията Падирак е едно от най-впечатляващите природни чудеса на Франция. Въпреки че пещерата често се посещава от самите французи, тя остава малко известна извън страната. Спускайки се на 103 метра с асансьор или пеша, ще откриете подземния свят, създаден в продължение на хиляди години.

Gouffre de Padirac е входът към подземна земя на чудесата от реки, езера и богато украсени пещерни зали. В този огромен кратер дълбоко под земята са се образували удивителни варовикови пещери, пълни с масивни сталактити и сталагмити.


Входът в пропастта изглежда огромен, когато се гледа от върха на стълбите, но когато се гледа отдолу се превръща в малка пролука.

Нова Зеландия: Езерото Текапо и вълчето поле

Образуване на пещерата

Падирак е една от най-големите пропасти в Европа. Карстовата дупка се намира в департамента Ло в южната част на Франция. Депресията се е образувала, когато обширна част от местния варовиков пейзаж се срутил, оставяйки в земята голям зеещ кратер с диаметър 33 метра. Открит е от френския учен Едуард Алфред Мартел и е отворен за обществеността през 1898 година.


Създаването на тези удивителни скални образувания е отнело хиляди години. Когато дъждовната вода капела в пещерите, тя оставяла след себе си следи от калцит, един от основните градивни елементи от варовик. Така калцитът неусетно променял формата на подземния пейзаж всеки ден.

Без пукнатини водата не може да премине през скалата. Следователно хидравличното разбиване е важна предварителна стъпка при формирането на подземна мрежа. Тези разломи са резултат от важни тектонски движения. Много пукнатини в пропастта Падирак със сигурност са свързани с образуването на Пиренеите (преди около 40 милиона години), но не само. Те могат да датират от формирането на варовиковото плато преди 170 милиона години.


Легенди за депресията Падирак

Наричана още френската „Дяволска дупка“, пропастта Падирак е дом на много загадъчни характеристики и възможности за приключения. Депресията винаги е била заобиколена от странни легенди и мистерии, докато геолозите не обясниха как е образувана пещерата.

Една от ключовите легенди е историята на Свети Мартин. Дяволът създал бездната с удара на копитото и призовал епископа да направи невъзможното. Той поставил условие: ако Мартин прескочи бездната, всички души на селяните, които той щеше да вземе, ще бъдат спасени.

10 най-сигурни държави за живот през 2020 г. - повечето са в Европа

Светецът бутнал мулето си и като по чудо прескочил бездната. Където е кацнало мулето му, и днес могат да се видят отпечатъци от копита. Разгневеният губещ се върнал през зейналата дупка в обичайното си местообитание.


Друга басня гласи, че от време на време от фунията може да се види призрачен син пламък. Колкото и да е странно, в тази история може да има малко истина. Произходът на тази приказка може би датира от 15-16 век, когато в района се добивал калиев нитрат. През Средновековието той е бил важна съставка на барута. При изгаряне минералът дава ярък, но призрачен лилав цвят.

В бездната и обратно

Огромна дупка води до пещерна система, създадена хилядолетия от водна ерозия, която е издълбала подземни галерии във варовика, пълни с огромни сталактити и сталагмити дълбоко под земята.


Първо се качвате на асансьора или шеметното метално стълбище, вдъхновено от Айфеловата кула в Париж. Веднъж долу, ще бъдете изненадани да погледнете малък кръг на небето, който сега изглежда напълно отдалечен.

Асансьорът ви сваля дълбоко в недрата на земята, отвеждайки ви в тайнствения подземен свят. Въздухът е влажен, но изненадващо мек. Температурата, както през деня, така и през нощта, винаги е постоянна при 13 ° C, а влажността е 98%.


От двете страни на туристическите пътеки има плитки естествени потоци. Те са дълбоки около 50 сантиметра и съдържат примитивен живот. Специалното осветление подчертава особеностите на пещерата, създавайки впечатлението, че сте се потопили в различно пространство и време.

След проучване на пещерната система се качвате на малки лодки с плоско дъно с водач, който насочва лодката с помощта на дървен стълб. Оттук ще откриете пълното величие на пещерната система, с малки скални проходи, отстъпващи място на изумително големи подземни галерии.


След това пътеката води до Голямата куполна зала, огромно пещерно пространство, което се издига на 94 метра над главата ви. Да видиш такъв спектакъл на дълбочина над 100 метра под земната повърхност в полумрак и влага е грандиозно впечатление. И, разбира се, в края на пътуването ви очаква радостта от връщането от бездната в истинския слънчев свят горе.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Fire BG

Fire BG 19.10.2020 8:43

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/