logo

Пътешествие с легендарния влак, който се движи в морето ВИДЕО

Пътешествие с легендарния влак, който се движи в морето ВИДЕО

Мостът е оцелял след опустошителен циклон през 1964 година, който унощожил цял пристанищен град

100-годишен железопътен мост, намиращ се в южния индийски щат Тамил Наду, свързва остров Рамесварам с континенталната част. Памбан не е просто железопътен мост, а огромна туристическа атракция, която оставя посетителите си без думи.

Обграден от синьо море докъдето стига погледът, този мост е дълъг 2 км – вторият най-дълъг в Индия след Бандра-Ворли, който е дъкъг 2,3 км. Има 143 носещи колони, поставени в морето, и е на повече от 100 години.

Влакът за края на света

Строителството на моста Памбан започва през 1911 г. и е открит за експлоатация през февруари 1914 г. През 2007 г. релсите са сменени с широколинейни.

Централната част на моста е проектирана от германския инженер Шерцер. Тази част се нарича отсечката на Шерцер и се отваря, за да пропусне преминаващите фериботи. Средно по 10-15 лодки и малки кораби минават под моста всеки месец. Отварянето на моста е зрелищна гледка, когато фериботът преминава отдолу, пише tripoto.com.

Мостът е оцелял след опустошителен циклон през 1964 година, който унощожил пристанищния град Дханушкоди. Циклонът предизвикал трагичен инцидент с влак, след който властите инсталирали устройства, които да измерват скоростта на вятъра на виадукта. Влакът намалява скоростта си при определена сила на вятъра.

Самото пътуване по тесния мост, обграден отвсякъде с вода, е уникално преживяване. А оттам се открива красива гледка към остров Рамесварам. Накрая на моста, на брега на Мандапам се намира детския парк, който е подходящ за семейно посещение.

Сензационен нов хотел приема гости във влак, увиснал във въздуха ВИДЕО

 

Мостът Памбан бил единствената връзка между острова и континента до 1988 г., когато бил построен паралелен мост за автомобили. Преди това той служел за превозването на стотици поклонници до храма на острова всеки ден.

Очаква се, обаче, съоръжението да бъде заменено от нов мост, който в момента се строи. Очаква се той да бъде завършен през декември 2021 г., пише “Financial Express”.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай