logo

Отвориха изумителен музей на храната, където посетителите трябва да изядат… ВИДЕО

Отвориха изумителен музей на храната, където посетителите трябва да изядат… ВИДЕО

Там можете да научите всичко – от това как храните са се развивали през вековете до това как да подредите атрактивно масата за вечеря

„Гледай без да пипаш“ – обикновено това е правило номер едно във всеки музей по света.

То, обаче, не важи в един особен новооткрит музей във френския град Лион. Посетителите в музея, който се помещава в реставрирания Grand Hôtel-Dieu – бивша болница, имат шанса да „погълнат“ информация за всичко, което е изложено там. Буквално.

В Cité Internationale de la Gastronomie (Международния град на гастрономията) можете да се потопите в дълбините на френската и световната кухня и да ги усетите с всичките си сетива.

Ресторант скрои подъл номер на хиляди свои клиенти – и никой не се усети

Там можете да научите всичко – от това как храните са се развивали през вековете до това как да подредите атрактивно масата за вечеря. Информацията получавате от първа ръка – от най-реномираните шеф готвачи в Лион, съобщава „Дейли Мейл“.

Експонатите включват менюта, рецепти, филми и снимки. Освен това има редици интерактивни изложби като Атлас на гастрономията, тъчскрийн и огромна карта на стената, където посетителите могат да научат всичко за кухнята на всяка част от света.

Черешката на тортата е възможността за участие в серия дегустационни сесии и кулинарни работилници, където участниците са подканяни да бъдат много активни.

По-голямата част от третия етаж е отделена именно за тези събития.

Не е за вярване какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 2 яйца на ден

Храната, която посетителите ще пробват, няма да може да бъде опитана повторно. В различните дни ще има различни теми – от кухнята на определена страна до специалните ястия на някои от големите месни шеф-готвачи.

Местоположението на музея не е никак случайно. Лион дълго време се е считал за сърцето на френската кухня. В града и околностите му има над 39 000 ферми и 80 специализирани винарни.

Неподозираната истина за „френските” пържени картофки

На откриването на Международния град на гастрономията председателят на департамента Лион заяви: „Гастрономията на Лион – бижу в короната на френското изкуство да живееш, призната за световно наследство от ЮНЕСКО, е неразделна част от идентичността на града и част от цялостния му облик и репутация.

(Снимки: citegastronomielyon.fr)

Международният град на гастрономията ще бъде негова емблема, витрина, която целият свят ще може да види и да се наслаждава“.

Музеят ще бъде отворен всеки ден от 10 до 19 ч. от неделя до петък и от 10 до 20 ч. в събота.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай