logo

Няма друг такъв: Музей на космоса, набутан в църква СНИМКИ

Няма друг такъв: Музей на космоса, набутан в църква СНИМКИ

Сред стотиците експонати от съветската епоха, натъпкани вътре, е червеният тренировъчен парашут на Юри Гагарин

На около 80 км от Киев в малкия украински град Переяслав-Хмелницки се намира голям комплекс от музеи, посветени на историята, културата и архитектурата на украинския народ. Националният исторически и етнографски резерват се състои от 30 тематични музея с различна насоченост – история, археология, писменост, етнография, технология и т.н.

Един от тях е музеят, посветен на космическите изследвания. Той е може би най-интересният от всички, защото е разположен в 130-годишна дървена църква.

Проклятието на Алтай: Планинският рай, превърнат в космическо бунище

Църквата „Света Параскева“ е построена през 1891 година и първоначално се е намирала в село в Киевска област. През 60-те години на 20-и век заради строителството на язовир селото и църквата щели да бъдат наводнени и, за да я спасят, селяните я разглобили и я пренесли в Переяслав-Хмелницки.

Сега в нея се помещава музеят на космоса. Сред стотиците експонати от съветската епоха, натъпкани вътре, е червеният тренировъчен парашут на Юри Гагарин, костюм, носен от космонавта Вячеслав Зудов по време на космическата му разходка през 1976 г., умалени модели на различни ракети, модел на изкуствен спътник, модел на мобилна лунна лаборатория, консервирана космическа храна и други подобни, съобщава Amusing Planet.

Музеят е открит през 70-те години, когато космическите пътешествия са популярна тема. „Било е време на засилена централизирана пропаганда и затова хората не са го поставяли под въпрос“, обяснява Сергий Волкодав, 37-годишният куратор на музея.

„Когато Космическият музей е създаден, въпросът дали е уместно да бъде в църква изобщо не стоял“, посочва той. В съветската музеи на атеизма и науката били отваряни в църкви в целия СССР.

Михайло Сикорский – човекът зад историческия и етнографски резерват, искал да покаже развитието на човечеството – от лова на мамути до изкуствените спътници. Космонавтът Георгий Береговой, който ръкводел тренировъчния център край Москва, помогнал на Сикорский да се сдобие с много от експонатите в музея.

40 години по-късно музеят е позападнал и синята боя се бели от стените. Отвътре той не е ремонтиран от 70-те години.

След разпадането на СССР някои хора настоявали църквата да се върне към Руската православна църква. Други се страхували, че ако музеят се премести на друго място, сградата ще бъде завзета от Украинската православна църква, която се отдели от руската през 2018 г. на фона на напрежението между Русия и Украйна, Руската православна сърква не би искала църквата в Переяслав да попадне в украински ръце, което е най-вероятно да се случи, ако остане празна.

Чудеса в собствения ни двор. Местата в България, които ни връщат векове назад

Волкодав решително се противопоставя не местенето на изложбата на друго място: „Това е единственият космически музей в църква в целия свят. Той е уникален".

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Слави Тулев

Слави Тулев 29.10.2020 8:48

Няма ли да бъде пуснат материала за споделяне?