logo

Нищо не е случайно, Италия измисли най-добрия хотел

Нищо не е случайно, Италия измисли най-добрия хотел

Изоставени села се превръщат в рай за туристите

Средновековната архитектура, безлюдните градове и непокътнатата природа са нещо, напомнящо на постапокалиптичните филмови декори. 

Но ако погледнете всичко това от гледна точка на пандемията, можете да видите, че такава природа всъщност има определено предимство. Италианците осъзнаха това навреме и го превърнаха в хотели.

От 90-те години на миналия век в Италия се развива нов туристически модел, известен като „albergo diffuso“, който може да се преведе като понятието разпръснати хотели.

Основната идея на тази необичайна концепция е съставена от хотели, които са разположени предимно в различни сгради на изоставено село.

Повечето села, в които днес се намират такива хотели, са останали без жители, просто защото те са се преместили в по-големите градове в търсене на работа и по-добър живот. Именно този проблем е накарал много хора да продадат домовете си.

От кленов сироп до матрьошки: Ето най-продаваните сувенири в различни страни по света

И тогава някои предприемчиви хотелиери се възползвали от всичко това и превърнали такива села в хотели. По този начин те осигурили на гостите престой в едно съоръжение и спа център например в друго подобно в селото.

Много е вероятно тази концепция да стане изключително интересна за туристите в бъдеще, най-вече защото тя напълно позволява на гостите да спазват правилата за физическо разстояние.

Перфектно място за релакс

През 90-те години Даниеле Килгрен се натъкнал на останките от средновековния град Санто Стефано ди Чезанио, разположен в централния италиански регион Абруцо. Между другото, този италиански регион е известен със своите пейзажи с невероятна красота, поради което често е наричан Малкият Тибет. Днес има един от най-красивите италиански хотели с тази концепция.

Прекарах години в търсене на място като това, където пейзажът не е унищожен от нищо. Срещнах се с счетоводител и обясних потенциала, който виждам в това село. Обясних как си представям развитието му. „Това беше първата стъпка към създаването на хотелската марка Sextantio“, казва Даниеле Килгрен пред CNN Travel.
Поради големия интерес е напълно очаквано подобна концепция да бъде търсена в бъдеще.

Това разпръснато село предлага на своите гости не само екскурзии до върха на планината, но и наслада от местните специалитети. Тук можете да опитате домашен хляб, сирена и вина, както и деликатесни продукти и плодове.

Тайните дестинации, на които богаташите си умират да ходят на почивка

Традиционната атмосфера е максимално запазена в самото село, а на централния селски площад има кафене, докато малкото местно население се опитва да задоволи гостите с вкусни специалитети.

В момента в Италия се отварят 150 такива хотела.

Като се има предвид, че пандемията има много негативно въздействие върху туризма в Италия, който представлява 13% от БВП на страната, е много вероятно тази хотелска концепция да изиграе значителна роля за съживяването на туристическия сектор в страната.

Тъй като тази концепция не е твърде комерсиална, нямаме много стаи под наем. Това е проект, който е направен като ремонт и е повече от икономически модел, така че сега е значително предимство, защото има много пространство и безопасност за физическо разстояние - казва Нунсия Тараски, директор на "Sextantio Albergo Difuzo" .

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай