logo

Невероятни места, които доказват, че хората могат да живеят където решат

Невероятни места, които доказват, че хората могат да живеят където решат

Матмата е селището, в което се снима епизод от "Междузвездни войни"

Изборът от странни места, където хората живеят напук на всичко, е демонстрация на връзката на хората с околната среда и как са я използвали и са я оформяли според своите нужди. Изглежда хората могат да живеят навсякъде.


Кападокия, Турция

Това старомодно, но прекрасно място се намира в древния регион на Анадола в днешна Турция и може да бъде един от най-старите примери за човешко обиталище. Кападокия е също невероятен пример за това как хората са оформили и прекроили и без това необикновена геология, като същевременно са запазили естествената мистерия на скалистите кули и хипнотизиращите пейзажи.

Тайнственият Тимбукту - легендарното кръстовище на Сахара

Най-добрите примери за тази форма на човешко обитаване могат да бъдат намерени в град Гьореме. На свой ред те са били изсечени от жителите и превърнати в къщи, манастири, църкви и дори полицейски участък. В момента има население от 2500 души.


Ел Хаджера, Йемен

Този невероятен град е построен на скала в планината Хараз в западната част на централния Йемен. Официално се смята, че историята на града датира от 12 век.

Ел Хаджера буквално означава "Извън скалата". Многоетажните сгради на древния град са били строени в продължение на стотици години, изцяло покриващи върха на скалата. Изглежда, че сградите балансират несигурно на ръба на стръмните склонове, почти надвисвайки над пропастта.

Сюанкунсай, Китай

В Китай има пет свещени планини. Планината Хен се намира в провинция Шанси и е една от тях. Тук се намира манастирът Сюанкунсай, което буквално се превежда като "манастир във въздуха". Казват му още Висящия манастир. Това място представлява интерес не само за историците, но и за архитектите.


Манастир Русану, Гърция

В центъра на Гърция, в края на Тесалийската равнина, са скалите Метеора - стълбове от твърд пясъчник, засегнати от ерозия. Върху тези колони са построени шест религиозни сгради, а една от най-известните е манастирът Русану. Смята се, че е издигнат през 1545 г. от двама братя в памет на света Варвара.

Разходка с асансьор дълбоко в земята - депресията Падирак, за която малко хора знаят

Манастирът се състои от три нива, включително църква, килии, стаи за гости, приемни и изложбена зала. Това е наистина прекрасно място, което трябва да видите.

Откакто дървеният мост е построен през 1800 г., посещението на манастира Русану е станало относително лесно и се казва, че монахините приемат много приветливо. Има слухове, че под сградата са издълбани пещери в камъка, но разкопките все още не са разрешени.


Сетенил де лас Бодегас, Испания

Невероятно е как хората намират начини да построят домовете си дори при най-необичайни условия. Сетенил де лас Бодегас е едно такова място. Разположен в провинция Андалусия в Испания, той има хилядолетна история. Това, което го прави специален, е как жителите са успели да построят домовете си практически в скалата.


Това не са изоставени пещери на изгубени цивилизации, а къщи, които са построени и възстановени през вековете и в тях все още живеят хора. Видни скални первази висят над главната улица. На едно място има сгради, над които се издигат огромни камъни, а върху тях са построени още повече къщи.


Къща-камък, Португалия

В буквален превод името Casa Do Penedo означава „Каменна къща“. Намира се в планината Фафе в Северна Португалия. Невероятният дом е построен през 1974 г. като планинско скривалище от инженер, вдъхновен от четири огромни камъка. Необичайният му дизайн стимулира постоянен поток от туристи, които обичат да надничат през прозорците или дори да се опитват да влязат неканени.


Матмата, Тунис

Прекрасното селище Матмата се намира на 355 км южно от столицата на Тунис. Тук жителите са построили полуподземни къщи. Древният град привлича вниманието по цял свят, когато е избран за място за заснемане на Междузвездни войни, по-точно домът на Люк Скайуокър на планетата Татуин (Епизод 4 - Нова надежда, 1977).

Има различни легенди, обясняващи защо берберите от този регион са започнали да строят къщите си по този начин. Първо трябвало да се прикрият от нашествията на египтяните. На второ място, вече съществували някои подземни пещери. Най-вероятно ранните обитатели са знаели, че подземните домове са по-малко засегнати от екстремните температури, каквито има в тази част на света.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай