logo

Най-загадъчните места във Великобритания

Най-загадъчните места във Великобритания

Повечето имат по-голяма магическа сила от Стоунхендж, но не са толкова известни

Великобритания е една от най-необичайните страни в света. Тук са най-добрите магически школи (не, сега не говорим за Хогуортс) и езотерични магазини. И на островите на Обединеното кралство все още се почитат елфи, духове, келтски егрегор и друиди.

Тарологът Вера Новицкая разказва за мистичните енергийни места и ритуалите, които все още се провеждат там.

Във Великобритания често говорят за мистика. Защо? Отговорът е прост: местните жители отдавна са се научили да се разбират рамо до рамо с нея. Изненадващо, някои от вълшебните места са ви добре известни. Например Стоунхендж. Всъщност в Англия има по-интересни мистични места.

Какви тайни крие часовниковата кула в Благоевград?

Ейвбъри

В малкото селце Ейвбъри има каменен кръг, построен преди около 4000 години. Веднага след пристигането е трудно да се ориентирате къде точно да го търсите. Това е така, защото градът е буквално вписан в този огромен „Стоунхендж“.

Каменният кръг в Ейвбъри е част от цяла система от олтарни места. Те са били използвани както за магически събирания, така и за ритуали. Любимата ми и може би най-забележителната част от нея - входът - се нарича „Пътят на юнака“. Всъщност това е коридор, състоящ се от 36 камъка, който маркира магическия път на човек: ето колко етапа, от гледна точка на друидите, е трябвало да бъдат преминати, изучени и разбрани, преди да бъдете допуснати до света на магията.

А вляво от входа има две "друидски" дървета: по празниците на Уикан местните идват, за да им завържат панделка и да си пожелаят нещо.

Ако се скитате из покрайнините на града, тогава с помощта на картата можете да намерите места, маркирани с малки камъни - преди имало големи камъни. В британските източници има много противоречия относно тяхното местоположение и произход.

Те казват, че магьосници са пренасяли камъни из цяла Англия, за да получат сила, знание и сила с тяхна помощ. Нещо повече, някои от камъните съществуват и до днес, точно сега те са скрити, разпръснати или скрити в храмовете. Освен това някои от камъните принадлежат на музея Ейвбъри.

Между другото, Ейвбъри е няколко пъти по-голям от Стоунхендж: много по-голям брой магьосници има събрани на неговата територия. Една група друиди се събират в Стоунхендж, други в Ейвбъри.

Хълмът на Архангел Михаил (Glastonbury Tor)

Друго невероятно място във Великобритания, където според легендата крал Артур и съпругата му Гуинивер са погребани, а Светият Граал също се намира тук, е хълмът на Архангел Михаил или остров Авалон. Природата е изградила в него седем стъпала, които означават седемте астрални свята и човешкото тяло. На хълма е запазена основната кула на храма, където често можете да срещнете мистериозни личности (не всички са специалисти, просто има достатъчно аматьори). Това е така, защото хълмът се смята за преходно място към други светове и все още се използва за астрално пътуване чрез ритуали.

Между другото, до храма има малък басейн. Водата от езерото е предназначена за извършване на ритуали с подземни сили, а не за напояване на местните овце, както може да се мисли в началото. В магията всички възвишения се използват главно за комуникация със светлите сили. А проломите и пещерите са за комуникация с долните. По същата причина Долината на смъртта в САЩ, която се намира под морското равнище, се отнася до „тъмните места“. А Авалон съчетава тези два свята, което го отличава благоприятно от другите.

Седемте сестри

Работа мечта - 8000 долара, докато пътувате и то за един час

Могъщите английски скали, които стотици хиляди туристи идват да гледат всяка година, са известни в магията като дом на един от най-потайните, но влиятелни женски магически ордени от Средновековието. „Седемте сестри“ - магьосници, събрали се на скалата за ритуали.

Правото да се влезе в този орден е било предавано само по родство, защото през Средновековието женските общности са били много редки (може би затова е запазено толкова малко информация за тях). Въпреки че на мястото за поклонение на „Сестрите“ сега има стела за моряци (самият паметник не е магически), където хората все още носят подаръци на вещиците.


Синята лагуна и храмът на Минерва

Това не е исландски спа център с термални води, а малък естествен басейн в Пемброкшир, който отдавна се смята за място за поклонение на римския титан Океан. Освен това в естествените басейни те се обръщали към русалки, извършвали обреди за кръщене или пречистване.

Океан е бог титан, който е отговорен за силата, смелостта и характера, а също така символизира скритата висша магия. Не е най-популярният егрегор, дори забравен, въпреки че работи много добре за ритуали за напредък в кариерата. 

Но синята лагуна е може би едно от редките места за поклонение пред него. А Пемброкшир е много живописно място само по себе си, където лесно можете да намерите много малки друически кръгове и камъни.

Друго място за поклонение на Океан е в Бат, един от основните центрове на Великобритания по време на управлението на римляните. По-рано в баните, с които градът стана известен, имало езически храмове. Сега в него се помещава главата на Минерва, богиня, която е била почитана преди две хилядолетия. Освен това Бат е единственото място, където можете да си купите рядък сувенир: чиния, изобразяваща бога Океан.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай