logo

Най-известната крепост от "Игра на тронове" съществува и се намира в...

Най-известната крепост от "Игра на тронове" съществува и се намира в...

Замъкът Сафра е изцяло реконструиран през миналия век

В една от сериите на приключилият сериал "Игра на тронове" персонажът на Нед Старк се сражава с войниците на Кралската гвардия на фона на спиращата дъха Кула на Радостта.

Както и много други сцени от сериала тази е заснета пред реално съществуваща историческа забележителност. Кулата на Радостта всъщност е замъкът Сафра и той се намира в испанската провинция Гуадалахара.

Дорнско вино от “Игра на тронове” и китайската напитка Маотай очакват посетителите на Wine Fest Burgas 2019

Самият замък се издига на височина 1400 метра. Това е единствената постройка в околността. 
Пространството, оградено от стените, все още е загадка за историците. Свободното пространство е едва достатъчно за съхранение на оръжия или провизии. Има хипотеза, че в скалата, върху която стои замъкът, има редица големи пещери.

Кулата на замъка и останалите съоръжения са обградени отвсякъде със стена. Независимо на малкия му размер, се смята, че в замъка са се събирали до 500 души. 

Сафра е построен между 12 и 13 столетие. 

Мястото, върху което е издигнат, има следи от живот, датиращи от бронзовия и железния век. Предполага се, че там са съществували римски сгради, на чието място по-късно е построен и замъкът Сафра.

Известно е, че крепостта вече е била построена по времето на вестготското царство през 8 век. Там маврите построили крепост, която през 1129 г. била завладяна от християнските царства в северна Испания.

Той се завърна! Страшният леден хотел с героите от „Игра на тронове“ очаква своите гости (СНИМКИ)

Сегашният замък е построен от Кралство Арагон като ключов защитен пост в южните земи. Отбранителните качества на крепостта са били изпитани през 1222 г., когато кастилският цар Фернандо III се опитал да го завземе, но бил победен. Към края на 15-ти век никой не можел да завладее замъка Сафра. 

През 70-те години на миналия век Антонио Санс Поло купува от Испания руините на замъка и успява да го реконструира през следващите 30 години.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай