logo

Мъж си купи от прословутите евтини къщи в Италия – ето какво го сполетя след това

Мъж си купи от прословутите евтини къщи в Италия – ето какво го сполетя след това

Имотът бил пуснат на пазара от общината като част от инициативата за увеличаване на населението в западащите райони

Лавината от оферти за евтини къщи в Италия продължава да привлича стотици заинтересовани купувачи въпреки пандемията. Но какво се случва, когато някой поеме риска и инвестира скромните си средства в рушаща се постройка в отдалечен град?

За Рой Патрик, 67-годишен британски любител на колите и моторите, който си купил старо училище в северното планинско село Карега Лигуре за около 16 500 долара, това се оказало меко казано приключение с доста стресови моменти.

Патрик купил имота, след като се озовал в селото, в планините на границата между облстите Пиемонт и Лигурия, почти по случайност. Той пристигнал, след като слязъл на пристанището в Генуа от средиземноморския круиз, който предприел след развода си. Там срещнал хора, които му казали за чудесата на селото. Решил да го види и бил удивен от мястото.

Поредно италианско село ще ви плати, за да се преместите в Тоскана

След като обиколил няколко стари имота, той се влюбил в училищна сграда от 30-те години на 20-и век и я купил през 2017 г.

„Тази беше особена, гледката беше уникална: начинът, по който слънцето слиза в планината, когато залязва, бихте казали „уау“. Това е моята лична Аркадия, моята Нирвана, терапевтично място“, споделя той пред Си Ен Ен.

Имотът, който бил пуснат на пазара от общината като част от инициативата за увеличаване на населението в западащите райони (подобно на много такива в цяла Италия), се намира в тихия квартал „Конио“, където живеят едва 12 души.

Патрик казва, че първата среща с новия му дом не била никак обещаваща. Той си спомня, че кметът трябвало да се качи по стълба, за да влезе през прозореца и да може да му отвори. Сградата била затворена от десетилетия и вратата била залостена, а ключове нямало.

След това се случило бедствие. На Бъдни вечер един нестабилен комин се срутил заради обилния сняг. Един от съседите на Патрик се качил на покрива, за да го обезопаси. Британецът бил удивен, когато мъжът отказал да му се плати.

„Хората са гостоприемни, те искат да помогнат на новодошлите и не искат нищо в замяна. Най-много чаша червео вино, която да изпиете заедно“, казва той.

По време на ремонтите, които били нужни, за да стане училището годно за живеене, Патрик открил ценна историческа находка. На тавана той намерил останки от предишния живот на сградата – прашни купчини стари учебници, мастилници, стъклени бутилки, списъци с ученици и други странни предмети, водещи към отминалите дни, когато 20 ученици се обучавали в днешната дневна на Патрик.

На прага има мозайка с римски цифри, указващи годината, в която е построено училището. Патрик решил да запази оригиналния теракотен под и облицованите с дърво стени.

Карега, където много хора продават евтините си семейни домове на ниски цени дори за 12 000 долара, също се усеща като замръзнало във времето в много отношения.

Разположено в Апенините, то е пръснато в 15 обитаеми района и две махали-призраци. В един от кварталите има едва двама жители. Хората си махат и си приказват от прозорците на балконите си.

Въпреки че Карега предлага евтини имоти от години, властите все още предлагат на търг изоставени сгради. Наскоро са продадени две разпадащи се къщи за между 6000 и 7000 долара.

Патрик има съвет за всички, изкушени да си купят евтин имот тук – не очаквайте никакво социално оживление и се подгответе за неравни и коварни пътища.

(Снимка: Roy Patrick, CNN)

„Тук няма абсолютно нищо – само страхотни гледки, тишина, чистъ въздух и непокътната природа. Няма барове, супермаркети, магазини или ресторанти. Автомобилът ще ви е изключително нужен, за да се придвижвате“, казва той.

Двуетажното училище има дебели каменни стени и високи тавани. През зимата става много студено, когато не е обитавано, и са нужни няколко седмици, за да се затопли. Когато снегът натрупа разчистването на пътека до вратата е тежка работа.

Патрик се занимава с целия ремонт сам, включително подобренията на водопровода и отоплението. Той боядисал външните стени бели и освежил старите жълти кепенци със зелена боя. Свързването с електричеството било сложно.

Къщата имала някои подобрения, когато Патрик я купил, но той побързал да се отърве от „ужасяващата кухня“, която била ползвана от семейството, живяло тук след затварянето на училището. За мебелите той обикалял местни битпазари, търсейки необичайни предмети.

(Снимка: Roy Patrick, CNN)

Въпреки че ремонтите не му стрували чак цяло състояние, тъй като имотът все пак не бил напълно разнебитен, привеждането му в подходящ вид далеч не вървяло гладко.

„Трябваше да се боря със серия от проблеми. Във Великобритания знам точно къде да отида да си купя инструментите и материалите, които ми трябват. Но в Карега нямах представа. Така че първо трябва да разберете накъде да карате и кой магазин или човек трябва да потърсите преди да започнете работа. Трябва да го планирате“, обяснява той.

Ето как изглеждат отвътре прословутите италиански къщи за 1 евро СНИМКИ

Друг проблем за Патрик бил как да застрахова къщата, като се има предвид, че тя се намира в сеизмичен район, подобно на много други места в Италия.

(Снимка: Comune Carrega)

Най-добрия съвет, който той иска да даде на хората, обмислящи покупка на къща в Карега, е да помислят добре предварително.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

fotini24

fotini24 24.06.2021 13:35

Много ясно,че при покупка на стара къща от 1930г необитавана,трябва да се направи ремонт и много ясно ,че покрива ще падне,ако не се ремонтира.Къде е новината-не разбрах

Всеки е съгласен

Всеки е съгласен 25.06.2021 7:15

С така наречените ""добри съвети"" на господин Рой Патрик всеки е съгласен _ добре е да се обмисли предварително!!!

Vladimir

Vladimir 25.06.2021 7:32

Толкова по важни и интересни новини има, за да ни губите времето с преписана от чуждо издание за англичанин и за Италия. Над хиляда подобни мога да намеря в БГ. Явно много е паднало качеството на блиц.бг

ДОН

ДОН 25.06.2021 10:30

АМИ да беше си купил в ЛОНДОН, същата сграда щеше да му струва стотици хиляди паунда,или както се казва ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ.

Ами да

Ами да 25.06.2021 13:25

Да се обърне за саниране към наще. Ще изчезнат и къща и пари. Проблема няма да го има.

Tvyrdu NJe

Tvyrdu NJe 25.06.2021 18:32

Prepisano ot CNN. I ne e Konio, a Cuneo. Compiutri za Qponiia ili kompoti za medoniq?!

topdiagnostika.com

topdiagnostika.com 25.06.2021 20:23

добри съвети браво