logo

Млада афганистанка отказа да се жени, погнаха я с камъни, но постигна нещо изумително

Млада афганистанка отказа да се жени, погнаха я с камъни, но постигна нещо изумително

Хора крещели обидни думи по неин адрес на пазара

За много хора, които работят като туристически гидове, показването на хората на непознат град винаги изисква леко отклонене от утъпканите пътеки. Но когато изобщо няма пътеки, трябва просто сами да си проправите пътя.

Такава е историята на Фатима – единствената жена, която работи като екскурзовод в Афганистан. 22-годишната жена (която помолила Си Ен Ен да не споменават фамилното ѝ име от съображения за сигурност), е израснала пасейки овце в провинцията, а сега развежда туристи из улиците на Херат – третия най-голям град в Афганистан.

Най-малката от 8 деца, Фатима е единствената сред своите братя и сестри, останала неомъжена и получила образование.

Какво е да си сама жена туристка в Иран

Тя е израснала в селската провинция Гоур, където по думите ѝ няма училище за момичета, но тя убедила семейството си да ѝ позволят да взема уроци, ако носи достатъчно приходи от пасенето на овце.

(Снимка: Untamed Borders)

Когато Фатима била на 9, семейството ѝ се установило в Херат. Въпреки че успяла да получи някакво неофициално образование, тя стояла предимно вкъщи и помагала на майка си. Получаването на образование не било толкова лесно. Когато Фатима не можела да си позволи учебници, тя пишела с пръчка в пясъка. Упражнявала своя английски като слушала радио Би Би Си, което можела да хване, когато е достатъчно нависоко по хълмовете.

За разлика от някои деца Фатима не израснала, мечтаейки да работи в туризма. Това не само че не било традиционно занимание за жени, но тя дори не знаела, че организирането на туристически обиколки е работа.

„През годините мислих много за това как да си стоиш вкъщи не решава никакви проблеми. Братята и сестрите ми бяха принудени да се оженят. За мен беше толкова тъжно. Реших, че няма да продължа тяхната традиция. Така реших да работя“, разказва тя пред Си Ен Ен

Първата стъпка била да научи английски. Фатима се регистрирала във Фейсбук и започнала да се присъединява към групи от хора, интересуващи се от история. След като ѝ омръзнало хората да свързват Афганистан единствено с война и конфликти, тя започнала редовно да ише постове за места в страната, които чужденците не познават.

Херат се намира в Северозападен Афганистан, недалеч от границите с Иран и Туркменистан, и е населен от 5-и век пр. Хр., което го превръща в интересно историческо място.

След като Фатима започнала да публикува съобщения, всичко се променило. Тя започнала да получава коментари и отговори от своите онлайн приятели. През 2020 г. един от тях, наречен „Големия Том“, се свързал с нея и казал, че ще пътува в Афганистан и иска тя да го разведе из Херат.

Тя се съгласила. Отишли до цитаделата, националния музей и традиционна чайна. Том я препоръчал на други хора и Фатима започнала да работи като била препоръчвана от човек на човек.

Това стигнало и до малка туристическа агенция, която специализира в пътувания до по-недостъпни райони. В края на 2020 г. те наели Фатима и така младата самообразовала се жена станала първата жена професионален туристически водач в Афганистан.

„Наличието на жена гид дава на гостите ни изцяло нова перспектива. Освен че е добре информирана като водач, Фатима дава на гостите и личен поглед към живота си като афганистанска жена. Опитваме се да дадем на гостите си една рамка от информация, която да придаде контекст на изживяването в Афганистан, и Фатима допринася много за това“, обяснява Джеймс Уилкокс, основателят на туристическата агенция.

Новата работа на Фатима предизвикала проблеми в нейното традиционно семейство във време, когато нейните братя и сестри вече оспорвали консервативните възгледи на бащата ѝ. Но пък майка ѝ винаги я подкрепяла.

Фатима казва, че много хора около нея ѝ казвали, че е твърде опасно за една жена да работи, особено когато трябва да общува очи в очи с мъже. Деца хвърляли камъни по нея докато развеждала туристи из местния пазар. Хора крещели обидни думи по неин адрес.

За съжаление това не са изолирани случаи. Според данни на ООН, едва 19% от жените в Афганистан работят извън домовете си.

Фатима казва, че подкрепата на работодателите ѝ и хората, които е срещала по време на обиколките, са нещата, които я държат мотивирана. Освен това ще има последици, ако се откаже: „Предизвикателствата винаги са били част от живота ми. Ако се откажа, тогава други жени никога няма да започнат“, казва тя.

За да се пази, тя се облича скромно докато е на работа и никога не излиза с група късно през нощта.

Косите ви ще настръхнат от изложеното в Музея на джихада срещу СССР ВИДЕО

Приходите от обиколките помагат на Фатима да подкрепя семейството си, което също така означава, че тя може да си позволи да отиде в колеж. След като минала входните изпити Фатима казва, че можела да се запише в Университета в Херат и сега учи журналистика. Като странично занимание тя преподава английски на 41 момичета в училище за бежанци.

Фатима мечтае за смяна на ролите, където тя ще остави някой друг да я води. Нейният пръв избор на дестинация за пътуване, отговарящ на любовта ѝ към историята и културата, е Тибет.

„Аз съм първата жена в Афганистан, която води хора. Но не искам да съм последната“, казва тя.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай