logo

Малцина са чували за този див рай в Португалия

Малцина са чували за този див рай в Португалия

Пенеда Герес е едно от последните места в Европа, където скитат вълци и диви понита

В северната част на Португалия, по протежение на испанската граница, се намира великолепен природен парк.


1. Пенеда Герес

Намира се точно в северна Португалия, по протежение на испанската граница. Пенеда Герес е съставен от богати гори, високопланински райони, зелени долини и гранитни скали на около 300 милиона години.

Апокалиптично. Животни превзеха улиците на градовете в карантина

2. Животински видове

Някои от малкото останали европейски вълци се разхождат в парка, както и лисици, диви свине, овни и елени.

Пенеда Герес също е дом на видри, риби, жаби, земноводни, 147 различни вида птици, 15 вида прилепи - 10 от които са застрашени.


3. Диви понита

Понито Гарно е сред най-известните обитатели на парка. Тези диви животни живеят в региона от времето на келтите. Масовото опитомяване в средата на 20 век обаче почти ги е заличило. След това португалското правителство започна да възстановява стадата.

Прищявка на арабски богаташ или как изглежда къщата-Земя на Шейх Хамад?

4. Руини

Тази част на Иберийския полуостров има древна история, за което свидетелстват мегалитните гробници от трети век, келтските крепости и добре запазеният римски път от първи век, който минава през парка и е популярен сред колоездачите. Замъци като Кастро Лаборейро и Кастело до Линдосо и манастири като Санта Мария дос Петеос са древни свидетели на средновековието.


5. Маршрути

Дузина стари овчарски пътеки дават на пешеходците достъп до парка, но връзката на пътеките е такава, че можете да ходите през целия ден. Април и май са особено добри за опознаване на парка, тъй като тогава цветята са в пълен разцвет. Специално впечатление оставя долината на река Хомем, която тече през протежението на гората.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай