logo

Луда ли е? Защо млада туристка замина за Турция с абсолютно непознат

Луда ли е? Защо млада туристка замина за Турция с абсолютно непознат

Да тръгнеш с някого, когото никога не си срещал, има своите предимства

В година на извънредно положение, забрани за полети и хаос, причинен от коронавируса, все пак има някакви малки възможности за приключения в друга държава. Но какво се случва, ако вие те единственият човек от обкръжението ви, който иска да пътува в тези смутни времена?

Точно това се случило с Джосая Бъртън и Терезе Рока. Никой не искал да пътува с тях. И въпреки че те били напълно непознати, решили да заминат на почивка заедно.

Няма да повярвате какви неща можете да си купите за 1 долар по света

„Трябваше да замина за Япония с приятел, но сега Япония е затворена. Затова търсих държави, отворени за американци“, обяснява 32-годишният Бъртън пред Си Ен Ен.

„Приятелят ми реши, че не иска да пътува по време на коронавируса, но аз все пак исках да замина. Първоначално гледах към Хърватия, но трябваше да имам отрицателен тест за Covid-19, направен 72 часа по-рано. Турция нямаше такова изискване, затова я изпрах нея“, добавя той.

Тъй като никой не искал да пътува, той се обърнал към Фейсбук групата 10XTravel, която има 40 000 последователи. „Не исках да пътувам сам, затова пуснах съобщение в групата, че ако някой иска да дойде или да се срещнем, или ще бъде в Турция по същото време, да ми каже“, казва мъжът.

36-годишната Рока от Денвър видяла съобщението и отговорила незабавно. „Търсех някой, с когото да отида на почивка. Не можех да накарам никой от приятелите и семейството си да тръгнат заради притесненията им от коронавируса. Затова видях поста на Джосая и го коментирах. Той ми даде маршрута си и каза: „Можеш да ми пишеш да го обсъдим. Така и направих“, разказва тя.

„Говорихме за стила си на пътуване, какво обичаме да правим. Нали разбирате, колко сме романтични, колко сме авантюристични. И тогава се оказа, че има съвпадение в датите и че вече си бях взела почивка от работата, защото трябваше да съм в Южна Африка. Но сега тя е затворена за американски граждани и трябваше да го отменя“, допълва тя.

След кратък разговор в социалната мрежа, Рока решила да си резервира същото пътуване до Турция. „Тя ми каза, че ще си помисли до другия ден. но само час по-късно тя ми писа и каза, че е резервиала пътуване със същия маршрут. Това беше. Оттам нататък бяхме другарчета на път“, коментира Бъртън.

Двамата продължили да си чатят следващите дни, за да резервират обиколки, превоз и застраховки. „Тогава ми светна, че заминавам с абсолютно непознат. Затова му казах: „Сигурен ли си, че нямаш проблем някакво случайно момиче, което никога не си срещал, да дойде с теб?“, а той каза: „Да, никакъв проблем“.

„Имаше моменти като: Господи, надявам се да се разбираме, защото тъкмо поехме ангажимент да направим това. Семейството и приятелите ме питаха дали ще бъда добре с някого, когото не съм срещала. Те имаха притеснения и за това дали трябва да отида на почивка с напълно непознат. Но те се довериха на преценката ми, аз се доверих на преценката си“, казва жената.

Да заминеш с някого, когото никога не си срещал, има своите предимства, твърди Бъртън: „Казвах на приятелите си, че да заминеш с непознат за мен е най-доброто от двата варианта, защото не се чувстваш задължен към този човек. Ако той не иска да прави нещо, тогава няма да му се ядосваш“.

„Резервирахме си отделни стаи, за да имаме лично пространство. Ако имаше някакви проблеми, можехме просто да се разделим и да правим каквото си искаме. Помислих си: просто отиди и се наслаждавай“, добавя той.

Времето от първоначалното запознаване онлайн до резервирането на пътуването и срещата на живо е било общо 4 дни. За някои може да е прекалено скоро, но се смята за нормално при онлайн уговорките. 

Двамата пристигнали в Истанбул на 5 септември и веднага започнали да го разглеждат. След това заминали за Кападокия, където отседнали в хотел в пещера и се возили с балон. Оттам отишли в курорта Кушадасъ, където се спуснали с парапланери и посетили минералните извори.

Използвйки точки за летене и пари в брой, Бъртън и Рока успели да хванат някои доста изгодни оферти за почивката си.

9 съвета за приятно пътуване с автобус на дълги разстояния

„Летяхме с Turkish Airlines и отсядахме в различни хотели за една седмица. Основната верига хотели беше Hilton, но отседнахме и в независим хотел в Кападокия. Общо похарчихме по 1000 долара на човек. Това включваше полети бизнес класа, хотели и лични разходи“, обяснява Бъртън.

След толкова време, прекарано заедно, пътуването можеше да свърши по два начина – голям разрив или силно приятелство. За Рока и Бъртън е второто, те дори обсъждали създаването на общ бизнес, с който да помагат на другите да намират изгодни оферти и компания за пътуване.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Петък

Петък 02.10.2020 11:01

Браво! По-добре отколкото да измъчваш бездомни кучета.

Яздач

Яздач 03.10.2020 2:55

Приказки под шипковия храст

Е Б А Т И П Р О С Т О Т И И Т Е

Е Б А Т И П Р О С Т О Т И И Т Е 03.10.2020 5:43

БИЗНЕС КЛАСА, ХОТЕЛИ, РАЗХОДИ И ЗАБАВЛЕНИЯ ЗА $1000. КОЙТО МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ ЩЕ Е ПЪРВИЯТ ТРИЛИОНЕР ПРЕДИ МЪСК И БЕЗОС АКО ВКАРА ТАЗИ ОФЕРТА В ТУРИЗМА ПО СВЕТА. КОЙТО НЕ Е ЛЕТЯЛ В БИЗНЕС ИЛИ ПЪРВА КЛАСА ПО-ДОБРЕ ДА НЕ КОМЕНТИРА.

seir

seir 03.10.2020 15:43

Да, само билета и то - туристическа класа ще им е над 1000$..

Асан

Асан 03.10.2020 17:30

И Асан обича да оди в Турция ма никой не го кани

Пупунка

Пупунка 04.10.2020 9:01

А дали и е видял шундаФелката

Alex

Alex 04.10.2020 10:38

Ми,хубаво,като в приказките!Това може и на мен да се случи...в другия живот...

ми радвайте се бе,хора

ми радвайте се бе,хора 04.10.2020 12:33

Толкова хубаво е да си мислиш разни хубави работи!:))