logo

Лековитото аязмо в Кесарево привлича вярващи от цяла България

Лековитото аязмо в Кесарево привлича вярващи от цяла България

Според легендата животворната течност в извора става церяща в нощта на 16 срещу 17 юли

За поредна годиня миряни от различни краища на страната дойдоха до прочутото аязмо в землишето на Кесарево, от което според преданията в деня, в който църквата почита св. Марина, блика лековита вода. Вярващите извиха опашка пред извора и споделиха един на друг болките и мъките си, които тегнат над душите им.

Всеки от тях изчакваше търпеливо реда си, за да напълни по няколко съда с животворната течност, а някои дори си взимаха и кал, убедени, че и тя има церяща сила.

„От много години идват миряни от цяла България – от Сливенско, Русе, Добрич и т.н. Остават доволни от мястото и от самата вода, твърдят, че наистина е лековита. Изворчето е свързано със св. Марина, която помага на бременни жени, майки и болни. Сами си наливат, измиват си очите и резултатът е виден”, казва кметът на Кесарево Емил Кърджилов.

Как туристите изцеждат остров Санторини

Сред дошлите да изпробват силата на животворната течност бе Цонка Христова от Нова Загора. По думите й водата може да излекува само тези, които вярват от сърце в нейната всемогъща сила.

Местните разказват, че аязмото е помагало и на жътварите, които в горещите дни превивали гръб на полето.

„Тук имахме нива навремето и си спомням, че когато беше жега, както сега, при прибирането на зърното са припадали, но благодарение на извора са оживявали. Който е бил със слабо сърце, са го поливали тук“, спомня си пенсионерът Стефан Бъчваров.

Според преданията по време на турско робство, докато селяните обработвали нивите си, оставяли децата си край извора. Един от малчуганите бил незрящ и паднал в калта и водата. След това се случило чудото и той прогледнал.

Местните твърдят, че доказателство за чудодейните свойства на водата е и пример от модерното време. Бивш морски капитан на кораб страдал от кожна екзема и никакви медикаменти не успявали да повлияят дерматологичния му проблем. Лясковският свещеник отец Богдан занесъл кал от местността и болният се излекувал. Човекът дори посетил аязмото, за да види с очите си къде точно се намира лековитият извор.

Форт Рос - това е старата руска крепост в Калифорния

Преди 6 години районът бе облагороден и се сдоби с параклис и кътове за отдих със средства от фонд „Земеделие“. За целта бяха оползотворени близо 30 000 лв. Те обаче не стигнаха, за да се направи и качествена инфраструктура до аязмото и все още до него се стига трудно, по черен път.

За празника на св. Марина на място отец Богдан отслужи литургия и водосвет и освети рибен курбан, който бе раздаден на вярващите.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай