logo

Косите ви ще настръхнат от изложеното в Музея на джихада срещу СССР ВИДЕО

Косите ви ще настръхнат от изложеното в Музея на джихада срещу СССР ВИДЕО

Окървавени трупове са пръснати по земята и изпадат от джипове и танкове, а жени, облечени с бурки, стоят на покривите на къщите и хвърлят камъни

Музеят на джихада в афганистанския град Херат се намира в градина на хълм и е заобиколен от цъфтящи розови храсти и руините от войната срещу Съветския съюз. Само в този град тя е отнела хиляди животи.

Самолет МиГ и боен хеликоптер, пленени от врага, са паркирани на подкосената морава пред кръглата сграда, която е покрита с плочки с имената на загиналите във войната.

С риск за живота си фотограф показа скритото лице на опустошения Афганистан

В центъра е разположена диорама със стотици човешки фигури с размери наполовина от реалните, подредени в сцени от битките от джихада срещу СССР. Сцената е разположена на фона на изрисувана стена, създаваща триизмерна илюзия със своите кораби,пътища, самолети и хеликоптери, разположени в далечината.

Муджахидините използват противовъздушни оръжия, пленяват съветски танкове, бомбардират конвои от джипове, убиват пленници и извеждат ранените си от бойното поле. Местният военачалник и бивш мюбоец-муджахидин Исмаил Кан, който е бил управител на Херат от 2001 до 2005 г. и е запазил своето политическо влияние на местно ниво, може да бъде видян в много от бойните сцени, пише „Дейли Мейл“.

Посетителите разглеждат сцената отгоре под звуците на стрелба, бомбардировки и писъци, с които войната оживява. Проблясват светлини и гори огън под танковете. Окървавени трупове са пръснати по земята и изпадат от джипове и танкове, а жени, облечени с бурки, стоят на покривите на къщите и хвърлят камъни по врага докато отгоре се чува ръмженето на хеликоптери.

„След толкова дълга война в тази страна има нужда да от построяването на такова място, което да запамети всички тези случки“, заявява Насир Саваби, който е участвал в проектирането и изграждането на диорамата, пред АП.

10 години Афганистан се бори срещу войските на бившия СССР, които нахлуват в страната през декември 1979 г. Изчислява се, че до безславното изтегляне на руснаците са загинали около 1 млн. афганистанци и 15 000 съветски войници.

В източния град Херат войната започнала рано. Жителите му се разбунтували срещу подкрепяното от комунистите правителство през март 1979, поели контрол над града и убили няколкостотин руснаци, включително учители и войници. След седмица анрхия афганистанската армия пристигнала да смаже бунта и хиляди местни жители били избити.

Джихадът или свещената война заема централно място в идентичността на Херат, столицата на едноименната провинция, който съществува от повече от 4000 години и се счита за културната столица на страната. Провинцията, която на запад граничи с Иран, е била ключово бойно поле по време на войната. Продавачите на килими тук продават разнообазие от килими с изображения на някои от най-известните победи.

Въпреки че очевидно отдава почит на победата над СССР, създателите на музея твърдят, че той не възхвалява войната. Те настояват, че целта му е да запази спомените за саможертвата и жестокостта, за да могат бъдещите поколения да избегнат болезнените грешки на предците си.

Грешките са много. След като руснаците се изтеглят, в страната избухва гражданска война, в която различни фракции се борят за надмощие. След това през 1996 г. режимът на талибаните идва на власт и налага крайна форма на исляма, която господства до 2001 г., когато водената от американците инвазия ги сваля от управлението.

Но войната продължава. Саваби – преподавател по изящни изкуства в Университета в Херат, казва, че хирата, създали музея през 2002 г. „са преживели и докоснали всеки един момент“ от джихада. Малцина в Херат са останали незасегнати от събитията, които той показва.

Саваби си спомня, че когато бил дете, съветските войници влезли в селото и пленили почти всички мъже, способни да се бият. Само жените, малките деца и старците били оставени.

Историци, бивши бойци и оцелели били тясно свързани с пресъздаването на битките. Създателите на музея посетили бойни полета и масови гробове, интервюирали очевидци, за да са сигурни в точността на изложеното в музея.

На етажите над диорамата залите са пълни с изложби на оръжия – от британските пушки “Lee Enfield” до АК-47, пехотни мини, куршуми, минохвъргачки и ракети. В коридорите са наредени огромни портрети на важни военни лидери.

Най-известните в света църкви, превърнати в джамии

Най-горният етаж е подреден със снимки на бойци, техните семейства, сцени от битки, писма, поеми, картини.

„Това място показва колко ужасна може да е войната. Ние сме поколение на средна възраст, което е минало през тази война, но децата, които растат сега, са новото поколение, за което всичко това е просто спомен. Затова тези сцени могат да им покажат какъв мъчителен живот е имал народът им в миналото и какви жертви е трябвало да право. Това може да е добър урок за тях да ценят възможностите, които имат сега“, казва Саваби.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Срамно и гнусно

Срамно и гнусно 23.11.2020 4:39

Победа на джихада срещу СССР. Загинали 1 000 000 афганци въоръжени с противовъздушни оръжия и т.н.?! Последното май подсказва недописаното. Сега остава да заплачете за джихадистите-главорези! Къде ви е съвестта за да пишете такива гадости?