logo

Комунизъм в действие: Ето къде откриха първия безплатен магазин

Комунизъм в действие: Ето къде откриха първия безплатен магазин

В него обаче не дават алкохол и цигари

Нов магазин се отваря безплатно в Нова Зеландия: Градската организация стартира необичайна инициатива.

Столицата на Нова Зеландия, Уелингтън, се превърна в град с много необичайно място - магазин, в който всичко е безплатно.

Този „социален магазин“ или „хранителна банка“, както го наричат ​​още, е създаден от градската организация „Wellington City Mission“, която е основана през 1904 г., за да отговори на нуждите на местното население.

Тяхната цел, наред с други неща, е да изградят общност, основана на грижата за другите, пише порталът "DDL".

13 красиви острова, където можете да си починете от цивилизацията

Идеята за създаване на такъв магазин възниква от необходимостта да се подкрепи общността чрез предоставяне на достъп до храна и възможност на хората да избират това, което искат. Планира се разширяване на мрежата от подобни магазини през следващ период.

Вместо пари, купувайте точки

За да могат да пазаруват тук, всички заинтересовани трябва да се свържат с организацията, за да обяснят в каква ситуация се намират и защо се нуждаят от такава помощ. След това получават ваучер, с който могат да пазаруват.

Вместо цени артикулите в магазина са маркирани с точки от 1 до 5, като 1 точка струват най-евтините хранителни стоки, докато 5 точки са на стойност хранителни стоки на стойност над 10 долара.

В зависимост от ситуацията, в която се намира човекът, организацията решава колко точки ще бъдат присъдени. Например самотен възрастен би получил около 55 точки, докато едно семейство би получило значително повече.

Къде се образува най-дългата вълна на планетата?

По този начин социално слабите хора не получават готов пакет храна, а сами решават какво да купят и как да управляват бюджета си.

Магазинът вече има около 3000 продукта и в него можете да намерите всичко, с изключение на алкохол и цигари. Социалният магазин има подкрепата на големите вериги супермаркети, но даренията винаги са добре дошли.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай