logo

Кои са най-популярните места на планетата за радиоактивен туризъм

Кои са най-популярните места на планетата за радиоактивен туризъм

Фенове на екстремалния туризъм са готови да дадат луди пари, за да ги посетят

В разбирането на мнозина радиацията е невидимо проникваща отрова в човешкото тяло, причинявайки необратима смърт. Но има голям брой смелчаци, които въпреки целия риск от опасна радиация се стремят да посетят такива места.

Има и хора, които печелят големи пари, като привличат туристи. В тази статия ще говорим за три места на планетата, които любителите на радиоактивни вещества търсят туризъм.


Фукушима (Япония)

Изминаха 9 години от бедствието в АЕЦ Фукушима 1. Това беше една от най-тежките ядрени катастрофи в света, която постепенно се възстановява.

Истина е! Село от 78 къщи - на покрива на търговски център

Около три процента от префектурата беше затворена поради радиацията, всички жители бяха евакуирани оттам, но тези места са предпочитани за посещение от екстремните туристи, които не се страхуват от факта, че на места радиационният фон може да достигне 400 mcr/h.

Лечебните радонови мини (САЩ)

В щата Монтана могат да се намерят подземни радонови мини, повечето от които са открити през 20-те години на миналия век, когато миньорите в този район търсели злато.

Радоновата здравна мина е основана през 1949 г., когато уран е открит в близост до хълмовете от западната страна.Първоначално тук са добивани само уранови залежи, но след известно време това място е преквалифицирано в областта на радоновата терапия.

Разположен сред радиоактивни камъни на няколко метра под земята, изглежда, че е опасен за здравето.Но експерти от цял ​​свят отбелязват, че много ниското ниво на радиация е полезно за организма и може да замени алтернативата на употребата на фармацевтични продукти.

Чернобил (Украйна)

В град Чернобил през 1986 г. се случи ужасна авария в атомна електроцентрала. Интересът между екстремалите се подгрява всяка година, с това се свързват много градски легенди, книги, сериали и др.

Най-посещаваните туристически дестинации в Македония

В момента посещението на 30-километровата зона за отчуждение на Чернобил е най-популярната дестинация в света сред този вид туристи. Цената на едно пътуване на човек е около 85 долара.

Едно от опасните места е разположено в контролната зала на атомната електроцентрала в Чернобил, тук радиацията надхвърля допустимите граници с 40 хиляди пъти. Посетителите носят костюми за химическа защита.Вътре в контролната зала на четвъртия захранващ блок можете да останете не повече от пет минути.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай