logo

Кои летища взимат най-скъпо и кои най-евтино за Covid-19 тест

Кои летища взимат най-скъпо и кои най-евтино за Covid-19 тест

В някои държави цената е фиксирана от националното правителство и е възможно да се субсидира

Наличието на отрицателен тест за Covid-19 е изискване за международните пътувания през 2021 г., което е универсално. Същото, обаче, не може да се каже за цените за такова изследване.

Проучване на британската транспортна рейтингова агенция „Скайтракс“ разкрива, че има разлика от 396 долара между най-високата и най-ниската цена за стандартен PCR на летищата по света, както и разлика от 212 долара за бърз антигенен тест.

В проучването са включени 77 летища, които предлагат тестване за коронавирус на заминаващите пътници, в Европа, Африка, Азия, Северна и Южна Америка, съобщава „Дейли Мейл“.

От агенцията подчертават, че в някои държави цената на теста е фиксирана от националното правителство и е възможно да се субсидира. Освен това има различни политики по отношение на таксуването на тестването. Във Великобритания, например, 20% от цената е ДДС.

Международното летище Кансаи в Япония има най-високата цена за стандартен PCR тест – щатски долара. Най-ниската цена се предлага от летището в Мумбай за вътрешни полети – 8 долара.

В списъка с най-високите цени влизат летища, намиращи се в държави с развит пазар, където фактори като инфраструктурата, персоналът и лабораторните разходи са скъпи.

В Европа летището в Рига прави най-евтините тестове – за 44 долара, а много германски летища тестват за около 80 долара. В Щатите много летища нямат оборудване за PCR, а от тези, които ги правят, летището във Форт Лодърдейл иска най-ниската цена – 106 долара.

По-малък е броят на летищата, предлагащ бърз антигенен тест. От проучените, „Хелзинки Вантаа“ прави най-скъпите – за 214 долара, а мумбайското “Chhatrapati Shivaji Maharaj” прави най-евтините – за 2 долара.

От „Скайтракс“ отбелязват, че въпреки напредъка през последните месеци, се забелязва липсата на каквато и да е стандартизация при тестването за международни пътувания. Огромни разлики се виждат не само в цената, но и във времето. Освен това всяка държава има различен времеви диапазон, за който трябва да важи отрицателният тест – 24, 48, 72, 96 часа.

 

Коментирай