logo

Къде живях в Китай: Какво е „малък апартамент“ по китайски и какво бе странното в него

Къде живях в Китай: Какво е „малък апартамент“ по китайски и какво бе странното в него

Домовете на китайците имат своите особености

Отидох в Китай за дълго време, за 4 месеца, за работа, така че настаняването в хотела не беше в моите възможности. Домакинът веднага каза, че ще ми бъде предоставена услуга „малък апартамент от две стаи“, пише руска блогърка.

След това попитах за някои домакински неща, те ми казаха, че в апартамента има всичко необходимо за живота. Само нямаше сешоар, носех го със себе си.

Според нашите стандарти апартаментът се оказа тристаен. Китайците имат кухня, почти винаги комбинирана с трапезария-хол и те я смятат за една стая. Той съдържаше маса за хранене, диван, огромен телевизор, масичка за кафе и кухненски комплект с печка, кана и микровълнова печка. Имаше дори тиган, тенджери, съдове. Всъщност всичко, от което се нуждаете за живота. Дори готвих там, когато ми писна от китайска храна, понякога пържени яйца.

Имаше и офис с маса за работа и сушилня за дрехи. И спалня с голямо легло и гардероб. Странно е, че възглавницата не беше пух, не синтетика, а с някакво сено за пълнеж. Свикнах с нея и дори я харесах.

 

Уникален плаващ курорт строят във водите на Dubai Marina

Необичайно бе, че в голяма стая над прозореца има желязно окачване с куки и закачалки по него. Почти всички китайци имат такива, висят там дрехи. Всекидневната изглежда странно с висящи дрехи, но е удобно, че всичко се вижда и не се набръчква. Там също суших дрехи след пране.

Ронда - градът, сгушен в скалите, под облаците

Банята беше комбинирана, а баните са рядкост за Китай, душ навсякъде. Но ... Нямаше огради, палети и дори завеси - само душ кабина и канализация в пода. Мокриш всичко наоколо, докато се къпеш. След това свикнах, но в началото беше много странно.

Имаше и пералня, но по някаква причина не загряваше водата, изобщо нямаше такава функция. Затова перях на студено. Бях изненадана, че апартаментът е с подове от бял порцеланов камък. Но това също се оказа широко разпространена практика. Дървените подове са за луксозни апартаменти и са много редки. Вместо ключ имаше магнитна карта, която между другото е много удобна.

Така живеех в бял, "малък" апартамент, около 100 квадратни метра, вероятно. Беше досадно да го почиствам, всяка точица се вижда на белия под.

Но все пак малко ми липсва този апартамент, беше много светъл и толкова ефирен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

гларус

гларус 21.01.2021 10:24

няма нищо общо с апартаментите на обикновенните китайци

Мъзга

Мъзга 23.01.2021 7:26

А дали е имало Буболечки

Зорка

Зорка 23.01.2021 15:34

Пералните перат със студена вода и специални прахове за целта. Научих го през 1980 г. В Япония е същото- просто се пести енергия.