logo

Грандиозни случаи, когато пилоти показават супер умения и спасяват живота на всички

Грандиозни случаи, когато пилоти показават супер умения и спасяват живота на всички

Всяка година стотици самолети изпитват трудности по време на полет

Професията на пилот на самолет се счита за една от най-трудните, тъй като той трябва не само умело да управлява самолета, но и да взема важни решения по време на кризисни ситуации, когато от действията му зависи не само собственият му живот, но и съдбата на екипажа и пътниците.

„Остров на дълголетието“: Тайна, която кара хората там да живеят по 100 години

Всяка година стотици самолети изпитват трудности в полета, но благодарение на уменията на висшия пилотаж и знанията на пилотите, те кацат успешно по местоназначението си. 
Авторът на видеоклипа по-долу разказва за най-удивителните полети в историята, когато пилотите са успели да излязат от най-трудните ситуации победоносно.

През 1982 г. полет 9 на British Airways лети от Лондон, Великобритания до Окланд, Нова Зеландия. Тогава на борда на машината имало над 260 души. Когато самолетът прелетяла над Индонезия, имало изригване на вулкана Галунгунг, за което пилотите не били предупредени. Колони от вулканичен прах попаднали във въздуха и запушили двигателите на самолета, което ги накарало да спрат да работят.

Според изчисленията на пилотите, без двигатели самолетът може да планира още 20 минути и това е достатъчно, за да излезе от облака прах. Когато лайнерът бил зад вулканичната пепел, пилотите започнали да включват двигателите на свой ред. Въпреки факта, че те били сериозно повредени, пилотите успяват да накарат самолета да работи и да извършат аварийно кацане в Джакарта. Благодарение на знанията и уменията на пилотите всички хора на борда оцеляват.

Шантавите традиции на кубинците, които само те си разбират

Полет 143 на Air Canada, който извършва вътрешен полет от Монреал до Отава, Канада, почти е попаднал в ужасна катастрофа поради банална математическа грешка. През 1983 г., страната преминава към друга метрична система и по погрешка, вместо предписаните 20 000 литра гориво, в самолета се изсипват само 5000.

Когато горивото свършило по време на полета, пилотът взел всичко в свои ръце и приложил цялото си умение да планира във въздуха възможно най-дълго. Тогава на борда имало 69 души и техния живот зависел от него. Пилотът успял да направи аварийно, но успешно кацане на бившо военно летище и да спаси всички хора.

През 2009 г. друг пилот е изправен пред вероятността от самолетна катастрофа. Чесли Съленбергер е пилот в полет на US Airways 1549 и летеи със самолета от Ню Йорк до Сиатъл. Тогава на борда има 155 души и нищо не предвещава неприятности. Но веднага след като излита, самолетът се сблъсква с ято птици, които попаднали в турбините на двигателите и предизвикват пълния им отказ.

Самолетът започва да пада и има риск да се срути върху някоя от сградите на града, отнемайки със себе си живота не само на пътниците на лайнера, но и на гражданите. Тогава пилотът с прякор Сали взема съдбоносно решение, благодарение на което става известен в цял свят.

Той решава да приводни самолета в река Хъдсън и благодарение на високото си ниво на умения спасява живота на всички на борда. Между другото, това не е единственият случай, когато пилотите спускат самолета върху вода.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай