logo

Двуетажни вагони, шампанско и чудни гледки – най-добрите нощни влакове в Европа

Двуетажни вагони, шампанско и чудни гледки – най-добрите нощни влакове в Европа

Този вид транспорт преживява истински бум, след като много оператори инвестираха значителни средства в него

Пътуването с влак по дълги линии става все по-популярно, особено с необходимостта от намаляването на полетите. То си остава предпочитан начин за придвижване и от хората, които ги е страх да летят.

Нощните линии в Европа пък преживяват истински бум, след като много оператори инвестираха значителни средства в този екологичен транспорт, пише „Гардиън“.

Разбира се, ако решите да прекосявате Европа с влак, ще искате да изберете възможно най-доброто обслужване на най-изгодни цени.

В Иран пътуват петзвездни влакове

Вижте кои са десетте най-добри нощни влака в Европа, в които пътуването е възможно най-комфортно.

От Стокхолм до Нарвик

Родината на Грета Тунберг, в която имат специална дума, с която да карат ползвателите на полети да се чувстват неудобно, въвежданови линии със спални вагони тази година. Новите връзки от Малмьо ще бъдат добре дошли, но за повечето шведи нищо не може да е по-добро от 20-часовата одисея от централната гара на Стокхолм през пустошта на Полярния кръг, до норвежкия град Нарвик

Това е пътуване, на което гледката през прозореца си струва през цялото време. Цените за легло започват от 83 евро.

От Милано до Палермо

Този маршрут е необикновен – дава възможност да се качите на влак, който се прехвърля на ферибот, за да прекоси протока Месина. Освен това е невероятно изживяване да тръднете от индустриалния, артистичен, но студен север на Италия и да стигнете до най-южния селски край на Ботуша.

Фериботът тръгва късно сутринта от Калабрия, а 20 минути по-късно вече сте в Сицилия. Цената за билет започва от 60 евро.

От Париж до Рим

Нощният френски влак “Thello” тръгва от френската столица, прекосява Алпите, минава през Милано, откъдето има много връзки за Рим. Иначе продължава до Венеция.

Тази линия предлага доста изгодна алтернатива на пътуването със самолет. Цената за легло започва от 30 евро.

От Ница до Москва

Ако искате да пътувате по легендарната Транссибирска железница, но не сте сигурни как ще ви понесе, можете да започнете с пробно возене по най-дългата европейска нощна линия. Тръгвате от Ница в неделя сутринта, минавате през Берлин, престоявате в Брест в Беларус и пристигате в Москва за обяд във вторник. Цената на билета започва от 273 евро.

От Брюксел до Виена

Очаква се в края на 2020 година Виена да стане един от най-добре свързаните градове в Европа по отношение на ж.п. превоза. Два пъти в седмицата се движи влакът от Брюксел, на който сервират и чаша шампанско към удобното легло. Пристигането е рано сутринта в 7.27 ч. Цените на билетите започват от 60 евро.

От Мадрид до Лисабон

Известен като „влакът-хотел“, това е един ефективен и екологичен начин за придвижване между двете столици. Потегля в 21.45 ч. вечерта и пристига в 7.30 ч. сутринта. Няма вагон-ресторант, но има комфортен бар, където могат да ви сервират топло ястие и чаша вино. Билетите започват от 34 евро.

От Цюрих до Хамбург

Австрийската железница (ÖBB) предлага удобни и бързи превози още от създаването си през 2016 година. Линиите ѝ минават през Австрия, Германия, Швейцария и Италия, но само този маршрут предлага возене с двуетажен влак. Разбира се, вторият етаж е за предпочитане. Цените за легло започват от 60 евро.

От Хелзинки до Рованиеми

Често наричат този влак „Експресът на Дядо Коледа“. Той е особено удобен за семейни пътувания. Деца под 10 години пътуват безплатно, на него могат да се натоварят автомобили, а има и вагон с два етажа. Цената за билет започва от 48 евро.

От Будапеща до Букурещ

Пътуването започва от красивата гара Келети в ранната вечер, на сутринта можете да се насладите на красивите гледки към Карпатите и към обяд вече сте на Северната гара на Букурещ. Условията за спане са съвсем обикновени и имайте предвид, че може да няма вагон-ресторант. Цените за билет започват от 50 евро.

От Лондон до Пензанс

Във Великобритания има две линии с редовни нощни пътувания – до Корнуол и до Шотландия. Влакът, обслужващ първата, който носи името „Нощна Ривиера“, наскоро беше оборудван от оператора с безплатни точки за зареждане на електронни устройства, мебели като в хотелите и седалки, подобни на тези самолетите.

Най-прочутите в света метростанции-призраци

Най-хубавото на това пътуване е, че може да се стигне до западната част на страната без да се използва самолет и да се кара кола с часове. Билетите започват от 50 паунда.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Мия

Мия 02.06.2020 19:45

Австрийската железница (ÖBB) предлага удобни и бързи превози още от създаването си през 2016 ? Сигурни ли сте?