logo

Без бюфет, но с безплатни екстри – как ще изглежда почивката ни тази година

Без бюфет, но с безплатни екстри – как ще изглежда почивката ни тази година

Програмите за ваксиниране дават надежда на туристическия бранш, че някои от забраните, които действат в момента ще отпаднат

Почивката тази година е нещо, за което всички мечтаят, въпреки че пандемията от коронавируса продължава да ограничава пътуванията. И макар да е много вероятно пътуванията все пак да бъдат възможни, това вече ще е едно съвсем различно изживяване.

Програмите за ваксиниране дават надежда на туристическия бранш, че някои от забраните, които действат в момента ще отпаднат. Но докато пандемията все още оказва влияние върху пътуванията, авиокомпаниите и хотелите ще налагат нови мерки за постоянно.

Вижте какви с какви промени се очаква да се налага да свикваме докато сме на почивка тази година.

На море в Турция? Ето как ще пътуваме това лято

Безплатни нощувки

Много хотели са представили удължени програми за престой, които предлагат допълнителни безплатни нощувки при резервация на по-дълга почивка. Туристите тази година са по-склонни да имат по-малко пътувания, но за по-дълъг период от време, съобщава „Сън“.

Анализаторът Ралф Холистър обясни пред „Фокс нюз“: „Туристите ще гледат да предприемат по-малко пътувания – или ще бъдат принудени заради продължаващите ограничения, но тези, които все пак ще пътуват, се очаква да отсядат за по-дълго, за да се възползват максимално от възможността, когато я имат.

Несигурността е навсякъде и може да накара хората да заминат „наведнъж“ на едно голямо пътуване, вместо да рискуват с няколко по-малки, които може да бъдат отменени.“

Безконтактна регистрация и румсървис

Един от проблемите, с които хителите трябва да се справят, е намаляването на зоните с много физически контакт, където вирусът може лесно да се разпространи. Заради това много от тях вече предлагат безконтактна регистрация, при която се намаляват опашките на рецепцията.

Хотелските стаи също стават безконтаткни – при някои от тях се премахва използването на ключ и се предоставя мобилно приложение за отваряне на вратата. На други места пък махат от стаите често използвани предмети като кафе машини и одеяла.

Това вероятно ще бъде пренесено и при изхранването. Хотелите все по-рядко ще предлагат бюфети, тъй като е трудно те да бъдат поддържани чисти. Вместо това много хотели предлагат хранене само на маса или вземане на храна и консумирането ѝ по стаите или навън.

Отдалечени дестинации

 

Големите претъпкани хотели няма да бъдат предпочитан избор, тъй като семействата ще предпочитат да избягват тълпите край басейна. Усамотените места ще станат много популярни. Малдивите вече се радват на бум по време на пандемията заради уединеността на стаите.

Дори в Европа семействата ще избират почивка на вила пред хотел, където ще бъдат самостоятелни и далеч от навалицата. Това важи и за детинациите, където няма да се налага пътуване транзит в друга държава.

Пътуване на близки разстояния

Очаква се по-голямата част от далечните пътувания да не са възможни поне до края на годината. Това включва Австралия, Нова Зеландия и САЩ, които са затворили границите си за определени държави.

„Дългите пътувания най-вероятно ще се възобновят след лятото. Следващите 6 месеца ще бъдат за кратки пътувания до европейски дестинации, а дългите вероятно ще започнат от октомври“, прогнозира Пол Чарлз, представител на туристическа агенция.

Това означава, че дестинации като Испания, Гърция и Португалия ще продължават да бъдат сред най-предпочитаните.

Ще можем ли да ходим в Гърция на море тази година?

Експерти предупреждават, че цената на лятната почивка може да се повиши заради търсенето и липсата на налични места.

Авиолиниите бяха принудени да намалят капацитета си, което означава, че цените на полетите вероятно също ще скочат, тъй като ще има много желаещи, но малко седалки в самолетите.

Както и миналата година, вероятно и тази почивката в родината ще е сред най-предпочитаните.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай