logo

5 вкусни турски ястия, които не всеки се осмелява да опита

5 вкусни турски ястия, които не всеки се осмелява да опита

Ширдан поразително наподобява на мъжки полов орган

Можем да говорим безкрайно за турската кухня. Всеки от нас, посетил Турция, завинаги ще се влюби в турските сладкиши, пасти и многобройни кьофте (котлети). Всички ястия не могат да бъдат изброени. Но има национални ястия, които никога няма да опитате в ресторантите на турските хотели.

Ще ви разкажа за няколко ястия, които срещнах по време на пътуването си до Турция и които ме впечатлиха с външния си вид и вкус, пише българка в социалните мрежи.

Ще започна с келе. Запознах се с това ястие в град Денизли. Съпругът ми направи поръчка в малък ресторант и когато ни донесоха ястието, останах без думи. На чинията имаше глава на овен! Гледката на това ястие не събуди апетита ми, както и всички останали, за които предстои да ви разкажа.

Тайната съветска демокрация, скрита дълбоко в сибирската тайга

Защо е толкова ужасно? Просто печено месо на фурна. Но не, празните очни кухини на черепа ми предизвикаха леко гадене.

Съпругът ми изяде всичко с удоволствие.

Второто ястие, което ме накара да почувствам същото гадене, е Ширдан. Срещнахме се с това ястие в Адана, има негови любители и почитатели... как да го сложа по-култивиран начин ... прилича на един от интимните органи на мъжа. 

Това ястие изглежда шокиращо, но всъщност е само част от стомаха на овен, пълна с месо, ориз, подправки. 

Не можах да опитам това, но след видеото ми в YouTube канала за това ястие, майка ми пожела да го опита и остана доволна от вкуса.

В същата Адана има и друго традиционно ястие, за което си струва да се разкаже. Това е мумбар. Този път това са агнешки черва, пълни с ориз и подправки. Прилича на дебели дъждовни червеи, напоени със сос със специфична миризма. Това ястие също е минало за мен.

Единственото ястие, приготвено от карантия и което ми хареса, защото поех риска да го опитам, е кокореци. Първото запознанство се състоя в Истанбул, но можете да опитате във всеки град в Турция. И макар че това също са черва, пълни с карантия и след това пържени, нарязани и увити в пита хляб, мога да го ям.

Ето как изглеждат отвътре прословутите италиански къщи за 1 евро СНИМКИ

Чух много възклицания на туристи: "Уууу, кокореци!" Не сте виждали ширдан и мумбар!

Сега нека поговорим за напитки и десерти.

Чували ли сте името на напитката шлагам? Според мен пиенето й е невъзможно. Отдалеч наподобява квас или туршия, но се прави от черни моркови, цвекло и бяла ряпа. Искате да опитате? Аз не!

И последното ястие, за което ще ви разкажа, е Биджи Биджи. Този десерт е особено популярен в град Адана. Този десерт изглежда страхотно и перфектно охлажда в горещите дни. Но всъщност това са само плодове върху лед, поляти със сироп от роза.

Харесайте  pochivka.blitz.bg  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Али

Али 21.11.2020 16:26

а колко рязани си опитвала, не казваш ?