logo

4 неща, които в никакъв случай не бива да правите в Япония

4 неща, които в никакъв случай не бива да правите в Япония

Най-ужасното е да си издухате носа на обществено място

Япония е прекрасна страна, дори и само защото тук не се приемат бакшиши. Като цяло и напълно. Смята се, че служителят трябва да си върши работата перфектно и без допълнителни „мотивации“ от клиента. Кой знае, може би затова японските услуги е най-добрата в света.

Повечето от обслужващия персонал учтиво ще откажат бакшиши (въпреки че ще направят бележка в главите си, че този чужденец изобщо не е запознат с местните обичаи), но отделни сервитьори или рецепционисти в добрите ресторанти и хотели може да възприемат бакшишите като обида, ще си помислят, "аз си върша работата толкова зле, че трябва да доплатят за по-добра услуга? " Като цяло, не забравяйте, няма бакшиши в Япония.

Японците не си издухват носа публично. Дори лекото триене на носа с кърпичка се счита за много лошо възпитание. Понякога се стига до крайности, когато някой има тежка настинка, сополите му текат като река, но той ще смърка силно до последно, без възможност да си издуха носа нормално.

Какво не трябва в никакъв случай да правим на летището

Японците дори не си издухват носа в обществените тоалетни... ако искате да си издухате носа в Япония, тогава по-добре си намерете супер уединено място, иначе в очите на всички около вас ще бъдете възприемани като невъзпитан гамен.

Японците не се хранят в метрото, автобусите, влаковете ... изобщо. Според правилата на японския етикет не можете дори да ядете шоколадово блокче или банан, да не говорим за сандвичи и чипс.

Ако започнете да се храните в японския обществен транспорт, не само ще се представите като човек без никакви маниери, съседите в транспортното средство могат да се оплачат от вас, а след това на следващата спирка местната служба за сигурност учтиво, но категорично ще изиска от вас да напуснете возилото и да спрете да нарушавате спокойствието на другите.

Виждали ли сте някога видео от метрото в Токио? В час пик стотици хора се качват във влока, но в същото време смъртоносна тишина виси във въздуха. Никой не обсъжда последните политически новини, учениците не се смеят на шегите си, а бизнесмените не водят преговори за „бизнес“ по телефона.

Защо чукчите разменяли съпругите си

В японския манталитет е много важно да не се нарушава спокойствието на другите, следователно във всички автобуси и влакове ще има табела с зачеркнат телефон.

Ако уважавате местната култура, моля, въздържайте се от разговори в метрото и ако трябва да кажете нещо, направете го само шепнешком...  в противен случай ще бъдете просто поредният глупав бял турист, спестил пари за пътуване до Япония. но няма акъл, за да разбере какви правила за благоприличие са в сила в тази страна.

Харесайте  pochivka.blitz.bg  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай