logo

Защо японците бяха луднали да носят маски много преди Covid-19

Защо японците бяха луднали да носят маски много преди Covid-19

В обществените тоалетни хората се насърчават да спазват висока лична хигиена от уважение към себе си и околните

На много от пътуващите в Япония чужденци правеше впечатление фактът, че жителите на страната често носят маски за лице навън. И това се случваше много преди пандемията от Covid-19. Хора с бели маски можеха да бъдат видени докато си чакат влака или се срещат с приятели.

И това се случваше не само в сезона на грипа поради страх от разболяване. Маските отдавна се бяха превърнали в част от японския обществен живот. Носенето им е излязло далеч извън здравословните съображения и е придобило съвсем различен смисъл.

Защо толкова много хора носят маски в Япония много преди пандемията? Помагат ли наистина? Какви други причини, освен здравословните, ги правят толкова важни за японците?

Удивителните неща, които могат да се видят само в домовете на японците

Пет причини за носенето на маски: 

1. Здраве

Както казахме, първата и основна причина за носене на маски е здравето. Японците носят маски, за предотвратят разпространението на собствените им вируси и болести на публични мета. Това е много важно в изключително гъстонаселените градове на Япония.

Когато има много хора, натъпкани в малко пространство, рискът от заразяване и разбиляване е много по-висок. От ранна възраст японците са обучавани за това колко важна е превенцията. В училищата по стените и таблата има постери, даващи насоки за личната хигиена. Учениците носят маски, когато участват в раздаването на обяда на съучениците си и никога не е проблем да носят маски по всяко време, когато смятат, че може да се разболяват.

И в обществените тоалетни хората се насърчават да спазват висока лична хигиена от уважение към себе си и околните. Ако не го правите, се смята, че не показвате уважение – нещо, което не искате да ви се случва в Япония. Следователно по-скоро става дума за това да вземете мерки другите да не се разболяват, пише gogonihon.com.

2. Прах и полени

Освен от болестите, маските са добра защита и срещу прах и полени, особено през пролетта. Те филтрират голяма част от поленовите частици, а това е много важно за хората, страдащи от астма или алергии.

3. Прикритие

Някои японци носят маски, за да скрият физически несъвършенства, или в дните, когато просто не искат да си слагат грим. Маските покриват неща, които иначе е трудно да се скрият, като пъпки, черни точки или белези. Те са бързо решение, когато просто искате да се покрието този ден.

4. Мода

За западняците това може да изглежда неразбираемо, но маскитекато аксесоар заемат съществено място в японския начин на живот. Според проучване, от 100 запитани човека в Токио 30 отговарят, че носят маски по причини, които нямат нищо общо с болестите.

Първоначално считани за притеснителни и носени само в случай на крайна необходимост, маските днес се правят в разнообразие от цветова е форми, които да отговарят на модните тенденции. 3D маските, които подчертават и следват линията на лицето, са функционални и естетически приятни.

Има розови маски за момичетата от субкултурата Лолита, черни маски с шипове за феновете на метъла, маски с картинки от аниме филми и т.н. Мнозина казват, че маските им придават мистериозен вид и привличат вниманието върху тях докато вървят по улицата. Каквато ид а е причината, все повече млади хора бяха започнали да използват маски всеки ден като нещо модерно. Това се виждаше най-вече в градовете.

Плашат хората: Туристка разказа как китайците летят по време на пандемията

5. Социална тревожност

В по-личен план, някои японци носят маски като начин да поставят допълнителна бариера между себе си и останалите. В тази много резервирана култура, която се влияе силно от мнението на другите, хората, които са срамежливи и ниско самочувствие понякога носят маски, за да се скрият от шумния свят.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Шогун 18 век

Шогун 18 век 26.11.2020 3:55

От времето на нинджите, им е културата, оттам им е, и дисциплината, и това води до висок стандарт.