logo

Защо в Нидерландия не си слагат пердета по прозорците

Защо в Нидерландия не си слагат пердета по прозорците

Търсещите обяснение на този странен вид ексхибиционизъм бързо се оплитат в социологически извадки

Много посетители в Нидерландия бързо забелязват нещо необичайно докато се разхождат по улиците на градовете. Оказва се, че е изключително лесно да погледнете в къщите на хората, особено когато е тъмно.

Причината е, че повечето нидерландци никога не си дърпат пердетата или на пускат щорите. А в повечето случаи дори нямат такива.

Как живеят коренните жители на Дубай?

В момент, когато ограниченията заради коронавируса принуждават много хора да стоят затворени в домовете си и прозорецът се превръща в единствена връзка с външния свят, тази национална особеност изглежда дори още по-любопитна, съобщава Си Ен Ен.

Самите холандци не го считат за нещо необичайно. То е толкова дълбоко вкоренено в тяхната култура, че дори изследователите не могат да разберат защо хората в Нидерландия нехаят толкова за личното си пространство.

Търсещите обяснение на този странен вид ексхибиционизъм бързо се оплитат в социологически извадки.

Може би става дума за мислене тип: „Нямам какво да крия“? Или: „Вижте ме какво имам“? Или и двете?

Най-популярното обяснение произлиза от протестантската религиозна традиция на калвинизма, която настоява, че честните гражани няма какво да крият.

Дърпането на завесите може да е сигнал за обратното. А позволявайки на хората да погледнат вътре, вие им показвате: „Вижте, аз съм свестен човек“.

Желението за парадиране с вещи и собственост е друго възможно обяснение. С повишаването на жизнения период с времето интериорът и мебелите стават все по-луксозни и изобилни. И дори и в наши дни хората обичат да се хвалят със своите открити кухни, направени по поръчка, или дизайнерски дивани или последен модел плосък телевизор.

Някои туристически водачи обясняват тази отвореност с начина, по който в миналото се е правел бизнес. Хората оставяли пердетата си отворени, за да покажат стая, пълна с изящни мебели, декорации и произведения на изкуството, за да докажат на търговците, че могат да им имат доверие.

Други казват, че традицията е едва от 50-те години на 20-и век и вече е започнала да се променя.

Антрополозите Хилие ван дер Хорст и Янтин Месинг са изследвали този феномен през 2006 година и наблюдавали, че хората в сплотените квартали по-често оставят завесите си отворени и по-често украсяват прозорците си със стауи, вази и изкуствени цветя.

5 ежедневни навици, които възприех от приятели мюсюлмани и те направиха живота ми по-добър

Друга причина, разбира се, е желанието на обитателите на дома да н аблюдават света навън. Трябва да се отбележи, че холандците обичат да гледат навън и да виждат светлините, дижението и суматохата по улиците и хората, които преминават.

Взаимодействието между вътрешното и външното пространство помагаза оформянето на отворената култура, с която в Нидерландия са толкова известни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Росен Петров

Росен Петров 27.05.2020 10:05

Много просто - в Холандия, пардон, Нидерландия слънцето е кът, а в градовете застрояването е интензивно; оттам и стремежът да се улови и най-малкия слънчев лъч или небесна светлинка.

Райна Флорева

Райна Флорева 27.05.2020 10:07

Съвсем различна версия имат старите холандци. Когато мъжете моряци се връщали от дълго плаване, са можели отдалече да видят , че вярната съпруга ги чака тъжна и най важното - самотна ! Или : открития прозорец е съхранявал честта на съпругата !

елементарно Уотсън

елементарно Уотсън 27.05.2020 19:26

Просто от времето на лова на вещици, за да избегнат подобни обвинения на хората и изгаряне на клада, холандците са спрели да си закриват прозорците с пердета и всеки може да погледне, че те не крият и не правят магии... май и в БГ е време за подобни практики...

Редактор

Редактор 29.05.2020 7:14

Лош превод. Обърнете внимание на качеството на преводите и правописа на Вашите сътрудници. Напр. как се “отварят” завеси?

Блиц

Блиц 29.05.2020 8:09

Още Хитлер е забранил да се слагат пердета, да може копоите да виждат кой какви ги върши