logo

Защо никога не трябва да си накланяте назад седалката в самолета

Защо никога не трябва да си накланяте назад седалката в самолета

Скорошно проучване на „Боинг“ установи, че 58% от инцидентите на борда се случват по време на най-опасните моменти – излитането и кацането

Полетите често са времето, което пътниците използват, за да си починат преди да стигнат до желаната дестинация. При дългите полети самолетите летят често през нощта и мнозина искат да използват момента, за да поспят.

Служител от салонния екипаж на авиокомпания, обаче, разкрива, че е изключително важно да държите седалката си изправена през цялото време.

Освен че ще подразните много пътниците зад вас, ако си наклоните седалката назад, има и друга причина, поради която ви карат да си вдигнете облегалката при кацане и излитане. И тя не е да ви развалят съня.

Стюардите прилагат правило, според което всички седалки и щори трябва да са вдигнати, а облегалките да са свалени, пише британският „Експрес“.

Федералната авиационна администрация на САЩ е наложила правилото за вдигнатите седалки по две причини:

Защо пътниците никога не трябва да свалят обувките си при излитане и кацане

- по-лесно се евакуират пътниците в случай на инцидент;

- по този начин се намалява възможността някой да се нарани докато е на борда.

Скорошно проучване на „Боинг“ установи, че 58% от инцидентите на борда се случват по време на най-опасните моменти – излитането и кацането. Въпреки че летенето се смята за един от най-безопасните начини за пътуване, началото и края на полета са най-опасни.

Ако седалката ви е наклонена по време на авария, тогава човекът зад вас може да няма достатъчно време да се измъкне от своя ред.

Самолетите са известни с това, имат изключително малко пространство, където да си сложите краката, така че измъкването от седалките в лучай на нужда и без това е доста трудно.

Освен това, ако облегалките са повдигнати при излитане и кацане, се намалява риска от това лицето или тялото на седящия отзад да се блъсне в тях при не съвсем меко кацане.

Това предпазва и човека отзад, който има повече пространство, ако попадне в турбуленция. Ако седалката ви е наклонена, сте в по-голяма опасност от контузия на главата, защото, ако се стигне до удар, тя ще измине по-голямо разстояние и съответно ще е набрала по-голяма скорост.

Много пасажери се вбесяват, когато човекът пред тях си наклони облегалката назад, защото това им дава по-малко място за движение, а също и защото не могат да виждат мониторите си.

Стюардеса разкри кои са най-замърсените места в самолетите

Стюардесата Кари Трей, обаче, обяснява, че сте си платили за седалката и можете да правите каквото си искате. „Както вие имате право да си наклоните седалката назад, така го има и човекът зад вас. Платили сте си за нея – ваша е“, казва тя.

Във форума Reddit нейна бивша колежка възразява, че не става дума за това колко сте платили, а просто за добри обноски.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай