logo

Защо международните паспорти са само в тези четири цвята

Защо международните паспорти са само в тези четири цвята

Всяка страна може да избере който цвят пожелае, като има различни нюанси

Преди дни британците посрещнаха с огромна радост новината, че си връщат сините международни паспорти. Това стана възможно след излизането на страната от ЕС.

Видът на новия документ беше гордо показан от секретаря по външните работи Прити Пател. От 1988 година паспортите на Обединеното кралство бяха със съвсем различен цвят.

Как една страна избира цвета на паспортите си и какво означава този избор?

Пазете си джобовете! Местата по света, където е най-вероятно да ви оберат

Документите за пътуване по света се правят само в четири цвята – черно, синьо, червено и зелено.

Няма специални правила за това как правителствата избират цветовете. Всяка страна може да избере който цвят пожелае, като има различни нюанси – винено червено, тъмно синьо и т.н. По-голямата част от европейските страни са избрали бургундско червено.

Никъде, обаче, няма жълти, бели, оранжеви или розови паспорти.

Счита се, че паспортите в черно, синьо, червено и зелено изглеждат по-официално. Те се ползват не само от туристи, отиващи на почивка, но и от дипломати и сериозни бизнесмени, на които електриково розовото, например, никак не би им отивало.

Освен това тъмните цветове прикриват петна от мръсотия и износване.

Изборът на цвят може да бъде предопределен от културата на страната. Например зеленият цвят има религиозно значение за ислямските страни. Индия има сини паспорти.

Южноафриканските страни също имат зелени паспорти. Причината за това не е съвсем ясна.

Американските нации се придържат към синия цвят, тъй като традиционно той се свързва с монархията, въпреки че в миналото няколко пъти са променяли избора си.

Черното, от струга страна, се счита за доста нетрадиционен избор. Използва се в много малко страни като Ботсвана и Нова Зеландия.

Защо в Индия няма тоалетна хартия

Има все пак някои правила при изработването, които трябва да бъдат спазвани. Документите трябва да се изработват от материали, които не се огъват, не се мачкат, устойчиви са на химикали, на екстрремни температури, влажност и светлина.

Международната организация за гражданска авиация също е издала препоръки за вида, материалите и шрифта на паспортите.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай