logo

Защо германците толкова много обичат да ходят голи

Защо германците толкова много обичат да ходят голи

Дори за канцлера Ангела Меркел се твърди, че е практикувала нудизъм в младостта си в ГДР

В Германия нудизмът традиционно е много разпространен, въпреки че страната се счита за много по-дисциплинирана и консервативна от, да речем, Италия. В страната нудизмът е известен като Freikörperkultur (FKK) – култура на свободното тяло.

Когато посетите в страната, ще видите, че ходенето без дрехи е нещо нормално в сауните, басейните, парковете и плажовете. През лятото в парковете на Берлин и Мюнхен можете да срещнете германци на редна възраст с бронзов тен, които носят само шапка и някой жълт вестник под ръка, пише Си Ен Ен.

Не надениците и бирата, а публичното събличане без грам притеснение е истинският германски символ.

Кого е най-вероятно да срещнете на нудистки плаж

Германската страст по голотата датира от движенията за здравословен начин на живот в края на 19-и век, когато свалянето на дрехите се е считало като част от начините за влизане във форма, а слънчевите бани – като лек за туберкулоза и ревматизъм.

През 20-те години на 20-и век, когато в останалата част от Европа хората се разтрепервали при вида на разголен глезен, Германия създала първия нудистки плаж на остров Силт. Едва десетилетие по-късно Берлинската школа по нудизъм, основана да насърчава упражненията на открито на мъже и жени заедно, станала домакин на първия международен конгрес по нудизъм.

Нацисткият период намалил популярността на нудизма заради морални задръжки. През 1933 година бил приет закон, забраняващ нудизма на мъже и жени заедно, „като реакция срещу нарастващата неморалност във Ваймарската република“. Последвали още ограничения, когато било обявено, че тази сфера се е превърнала в „благодатна почва за марксисти и хомосексуалисти“.

Въпреки това практиката останала популярна и била подкрепяна от членовете на СС. Правилата се смекчили през 1942 година. Войната не потушила ентусиазма на германците да се събличат, дори когато страната била разделена от Желязната завеса.

След Втората световна война нудизмът бил еднакво популярен и в двете германски държави. В западната част била основана Асоциацията на културата на свободното тяло – организация, което днес е част от Германската олимпийска спортна федерация и най-големият член на на Международната нудистка федерация.

Нудизмът бил на особена почит в Източна Германия. На него тайно се гледално като на начин за бягане от униформите, манифестациите и одобрението на комунистическата държава. Източногерманците имали свобода да практикуват нудизъм и го правели навсякъде, където можели – по езера, на морски плажове и в големи нудистки къмпинги.

За това, разбира се, имало и официална социалистическа институция, носеща дълго (типично) име. "Proletarische Freikoerperkulturbewegung" – Пролетарското движение за свободно тяло, имало 60 000 члена.

Във филмите от ГДР имало голи сцени много преди първите голи хора да се появят в холивудските ленти. Страстта по събличането от двете страни на Желязната завеса довело и дао някои куриозни случки.

Граничарите от ГДР имали за задача да насочат биноклите си към плаж на нудисткото движение отвъд границата, за да наблюдават поведението на голите капиталисти.

Дори за канцлера Ангела Меркел се твърди, че е практикувала нудизъм в младостта си в ГДР.

Когато западногерманците започва т да пътуват из цяла Европа, те носят със себе си навика да се показват без дрехи. През 50-те години във Франция отварят нудистки курорти, следвани от подобни места в Югославия и на Балтийско море.

Днес германците са най-многобройните посетители на европейските нудистки плажове. В страната има много зони за къмпинг на брега наморето и покрай езерата в бившата ГДР.

Все пак не е разрешено да се събличате навсякъде. Ходенето без дрехи на публични места, където повечето хора са облечени, се счита за нарушение на закона. Може да се стигне и до обвинение, ако някой гражданин се почувства обиден. Това рядко се случва.

Днес над 600 000 германци са регистрирани в над 300 частни нудистки клуба и още 14 свързани клуба в Австрия. Членовете им ги посещават, за да си правят слънчеви бани или да се отдадат на спорт – тичане или планински преходи само по раница и обувки.

В родината на публичната голота има редица обозначени места за привържениците на културата на свободното тяло – плажове и нудистки зони в парковете.

Берлинските паркова имат отделни нудистки зони. Родното място на нудизма – остров Силт, сега е популярна дестинация за богатите и известните, които пристигат в къмпинга на плажа.

Най-големият германски остров в Балтийско море – Руеген, има цели пет нудистки плажа.

Защо чукчите не обичат да се мият?

Най-лесният начин за упражняванена тази практика е като се посети някоя от специално обозначените за това зони. Обикновено те се намират на места със смесени групи – облечени и съблечени. Няма проблем да се съблечете частично доколкото ви е комфортно. Няма съблекално, така че самото събличане става публично. Но никой германец няма да се почувства засегнат от това.

Повечето плажове също имат специални знаци за зони, свободни от дрехи. След като подмине тези знаци, посетителят трябва веднага да се съблече, за да не бъде смъмрен от спасителите, които също спазват тези правила.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай