logo

Защо е забранено да се правят снимки на самолета преди излитането му

Защо е забранено да се правят снимки на самолета преди излитането му

Пътуването винаги си е вълнуващо преживяване, затова и туристите се стараят да запазят колкото се може повече спомени

След пристигането си в летището някои пътници се опитват да направят колкото се може повече снимки и така да документират пътешествието си за Инстаграм, Фейсбук или просто да изпратят фотографията на приятели. 

Пътуването винаги си е вълнуващо преживяване, затова и туристите се стараят да запазят колкото се може повече спомени. 

Докато летях на този самолет, си спомних "Отче наш"!

Не всички, обаче, знаят, че снимането на самолети и хората в тях преди излитането е абсолютно забранено. И не се заблуждавайте - в това няма никакво суеверие. Особено във времената на повишената тревога заради терористични атаки.  

Времето преди качването на пътниците и самото излитане е най-напрегнатият период за пилотите и стюардесите. Тогава върви проверка на изправността на всички системи на самолета, а също така се водят разговори с диспечерите от контролната кула. Дори и най-малкото разсейване, произтичащо от включен мобилен телефон може да доведе до нарушаване на сигнала и свръзката, както и до смущения в апаратурата, а това от своя страна да доведе до катастрофа. 

На практика във всички летища по света съществува забрана да се снимат самолетите преди излитането им, включително и от залата за чакащи. Много туристи използват точно това време за снимки, а не знаят, че дори и от голямо разстояние светкавиците на апаратите, например, могат да ослепят пилота. Затова суеверията в този случай нямат никаква роля. 

Какво ли не измислят тарикатите, за да се промъкнат в първа класа в самолета

Независимо, че повечето държави подхождат строго съм въпроса за разрешаване на снимките на летището, Германия се смята за най-дружелюбната в това отношение. На територията на залата за очакване на пристигащите пътници е създадена специална площадка, от което се вижда по възможно най-добър начин пистата за излитане.

Идвайки там, всеки турист може да направи толкова снимки, колкото си поиска. 
Но дори и в този случай има определени ограничения, свързани със снимките в нощно време. При нарушения на правилата за безопасност на летището може да последва глоба в размер на 3 хиляди евро. 

Има и летища, където снимането е забранено абсолютно навсякъде. Службата по безопасност старателно следи за изпълнението на това правило и пресича каквито и да е опити да се направят снимки. Едни от най-строгите правила в това отношения важат, например, за руското летище в сградите на "Аерофлот". Там снимането е разрешено само на някои места и то при специални условия. 

Затова преди да решите да направите снимка на летището или в салона на самолета, трябва старателно да се запознаете с правилата на поведение. В най-добрия случай никой няма да забележи, че сте правили снимки или пък просто ще ви помолят да ги изтриете. В най-лошият случай пътникът, нарушил тези правила, може да бъде свален от самолета или пък да бъде глобен. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай