logo

Защо азиатците нямат тоалетна хартия в дома си

Защо азиатците нямат тоалетна хартия в дома си

В Япония дори имат специална тоалетна с почистваща седалка, която се използва като заместител на бидето

В много държави хората ползват алтернативи на тоалетната хартия. Например в държави като Индонезия, Филипините, Тайланд и Индия обикновено има голям пластмасов черпак в банята.

В Япония дори имат специална тоалетна с почистваща седалка, която се използва като заместител на бидето.

Затова е интересно да се види защо в Азия повечето хора не ползват тоалетна хартия. Оказва се, че причините са няколко. Ето кои са те:

1. Тръбите не са подходящи за хартия

В много азиатски държави водопроводът не е толкова добър, колкото на запад. Заради проблемите с чистотата, които могат да се получат, пускането на хартия във водата не се препоръчва, пише Brightside.me.

Затова хората обикновено използват купи с вода, бидета или душове, вместо хартия. Също така, за да сте сигурни, че можете да пуснете хартия в тоалетната, проверете дали има кошче. В много случаи кошчето служи за събиране на тоалетната хартия.

2. Предизвиква раздразнение

Тоалетната хартия, която е прекалено твърда, може да раздразни деликатната зона, особено при хора, които имат хемороиди и фисури. Използването на вода е много по-нежно и може да помогне за намаляване на напрежението в периналната област.

3. Може да доведе до пикочни инфекции

Лошите навици за бърсане с тоалетна хартия могат да доведат до разпросртанението на бактерии. Особено жените, които се бършат отзад напред, увеличават риска от предаване на бактерии към уретрата. Чрез използването на алтернативи като биде или мокра кърпичка е възможно тези проблеми да се избегнат.

4. Има културно значение

В мюсюлманските страни миенето след всяко ходене по голяма нужда е част от ислямския етикет. Същото правило е вплетено и в културата на Индия.

5. Не е достатъчно хигиенично

Водата се счита за много по-хигиенична от хартиените кърпи. Хартията не премахва остатъците от фекалии изцяло и бърсането невинаги е достатъчно.

6. Не е добре за околната среда

Според експертен анализ, само в САЩ се използат 36,6 млрд. ролки тоалетна хартия годишно, за която са изсечени 15 млн. дървета. Освен това се изисква голямо количество вода, белина, енергия и материали за опаковане. Ползването на други средства като бидето, е много по-добре за околната среда, казват експерти.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Аман

Аман 19.03.2021 19:21

По-велика "статия" е трудно да си представиш :)